Ευρωπαϊκή Ένωση: Κεφάλαια 25 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Κεφάλαια 25 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει κεφάλαια ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την τηλεδιάσκεψη των ευρωπαίων ηγετών για το ζήτημα.

Μεταξύ των μέτρων που θα ληφθούν, η κ. Φον ντερ Λάιεν ανέφερε τις κρατικές ενισχύσεις στις επιχειρήσεις που θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες, την ευελιξία όσον αφορά την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή ακόμη και η ίδρυση ενός ειδικού ταμείου, του αποκαλούμενου «corona-fund», ύψους 25 δισ. ευρώ, για επενδύσεις αναθέρμανσης της οικονομίας βραχυπρόθεσμα.

Όπως είπε, θα ζητήσει επίσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διαθέσει 7,5 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία. «Πρέπει να δράσουμε σε μακροοικονομικό επίπεδο εναντίον της κρίσης του κορονοϊού», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, η ίδια επισήμανε ότι θα εκδοθούν συγκεκριμένες οδηγίες μέχρι το τέλος της εβδομάδας σχετικά με ευέλικτη προσαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων και των κανόνων επιδοτήσεων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε ότι οι ηγέτες της ΕΕ είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία προκειμένου να περιορίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο που έχει η ασθένεια.

Ο πρόεδρος ΕΣ Μισέλ ανέφερε ότι οι προτεραιότητες της Ευρώπης είναι τέσσερις, ο περιορισμός της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, με τη λήψη αναλογικών μέτρων και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών μελών. Ειδικά για τους συνοριακούς ελέγχους, η Κομισιόν θα διεξάγει καθημερινές τηλεδιασκέψεις με τους αρμόδιους υπουργούς.

Όσον αφορά τη δεύτερη προτεραιότητα, αυτή αφορά την αποφυγή ελλείψεων στον ιατρικό εξοπλισμό. Τρίτη προτεραιότητα παραμένει η χρηματοδότηση και ο συντονισμός της έρευνας και τέταρτη η αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων, σε συνεργασία με το Eurogroup και πιθανώς με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Εμ. Μακρόν: Συμφωνήθηκαν αναγκαία μέτρα για την αποτροπή οικονομικής αστάθειας

Ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε σήμερα πως οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να λάβουν αναγκαία μέτρα για την αποτροπή χρηματοπιστωτικής και οικονομικής αστάθειας που μπορεί να πυροδοτηθεί από την εξάπλωση του κορονοϊού.

«Η Ευρώπη είναι ενωμένη και πρέπει να λάβει υπόψη το γεγονός ότι βιώνουμε μια έκτακτη κρίση σήμερα που απαιτεί έκτακτη αντίδραση», ανέφερε ο πρόεδρος Μακρόν μετά την τηλεδιάσκεψη για τον συντονισμό των μέτρων απέναντι στον κορονοϊό.