ΚΕΔΙΣΑ: «Νέος τρόπος συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Λατινικής Αμερικής»

ΚΕΔΙΣΑ: «Νέος τρόπος συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Λατινικής Αμερικής»

Το Κέντρο Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων-ΚΕΔΙΣΑ συνδιοργάνωσε μαζί με τις πρεσβείες των χωρών (Κολομβία,Μεξικό,Περού,Χιλή) της «Συμμαχίας του Ειρηνικού» (Pacific Alliance) με μεγάλη επιτυχία κλειστή εκδήλωση με θέμα: «Η Ελλάδα χώρα παρατηρητής της 'Συμμαχίας του Ειρηνικού': Νέος τρόπος συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Λατινικής Αμερικής». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018 στις φιλόξενες εγκαταστάσεις του IST College επί της Λ.Συγγρού 68 στην Αθήνα.

Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου, χαιρετισμούς και εισαγωγικές ομιλίες έκαναν ο Ιδρυτής & Πρόεδρος Δ.Σ. του ΚΕΔΙΣΑ κ.Ανδρέας Γ.Μπανούτσος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του IST College κ. Γιάννης Μηναδάκης. Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο πρέσβης του Μεξικού στην Ελλάδα κ. Daniel Hernandez, η πρέσβειρα της Χιλής στην Ελλάδα κα Pia Busta, ο Γενικός Πρόξενος του Περού στην Ελλάδα κ. Edgar Alvarado Salamanca και ο Εμπορικός Ακόλουθος της πρεσβείας της Χιλής στο Ηνωμένο Βασίλειο και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της χώρας του στην «Συμμαχία του Ειρηνικού» κ. Ignacio Fernandez.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν πρέσβεις και αξιωματούχοι ξένων αποστολών στην Ελλάδα, διπλωμάτες του Ελληνικού ΥΠΕΞ, απόστρατοι στρατηγοί, εκπρόσωποι ελληνικών και ξένων think tanks, επιχειρηματίες καθώς επίσης και Αναλυτές και Δόκιμοι Αναλυτές του ΚΕΔΙΣΑ.

Ο Ιδρυτής & Πρόεδρος Δ.Σ. του ΚΕΔΙΣΑ κ.Ανδρέας Γ.Μπανούτσος κατά την εισαγωγική του ομιλία αφού πρώτα ευχαρίστησε θερμά τους Πρέσβεις των χωρών της «Συμμαχίας του Ειρηνικού» στην Ελλάδα για την τιμητική πρόταση που έκαναν στο ΚΕΔΙΣΑ για την συνδιοργάνωση της κλειστής εκδήλωσης αναφέρθηκε ότι η «Συμμαχία του Ειρηνικού» είναι μία πρωτοβουλία κρατών της Λατινικής Αμερικής (Κολομβία,Μεξικό,Περού,Χιλή) που στοχεύει στην περιφερειακή ολοκλήρωση και στην ελεύθερη διακίνηση αγαθών, υπηρεσιών, ανθρώπων και κεφαλαίων. Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία είναι λίγο πολύ άγνωστη στην ελληνική κοινή γνώμη παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει αποκτήσει καθεστώς χώρας παρατηρητή στην «Συμμαχία του Ειρηνικού» μαζί με άλλα 54 κράτη. Συνέχισε λέγοντας ότι η Ελλάδα οφείλει να αξιοποιήσει την ιδιότητά της ως χώρας παρατηρητή της «Συμμαχίας του Ειρηνικού» επιδιώκοντας τη διεύρυνση των οικονομικών της σχέσεων με τις  δυναμικές οικονομίες των ιδρυτικών χωρών της εν λόγω Συμμαχίας.

Ο  Διευθύνων Σύμβουλος του IST College κ. Γιάννης Μηναδάκης αφού πρώτα καλωσόρισε τους ομιλητές και του συμμετέχοντες στη φιλόξενες και υψηλής αισθητικής εγκαταστάσεις του IST College ανέφερε ότι η «Συμμαχία του Ειρηνικού» ανοίγει μία πρώτη τάξεως ευκαιρία για την Ελλάδα να ενισχύσει τις εμπορικές, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές της σχέσεις με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Λατινικής Αμερικής.

Η Πρέσβειρα της Χιλής στην Ελλάδα κα Pia Busta κατά την ομιλία της αναφέρθηκε ότι η «Συμμαχία του Ειρηνικού» είναι ένα project περιφερειακής ολοκλήρωσης ανάμεσα σε χώρες που έχουν κοινές αξίες και όραμα για το μέλλον. Ένα μέλλον που θα βασίζεται στην ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων, προσώπων και υπηρεσιών. Τα ιδρυτικά κράτη μέλη (Κολομβία,Μεξικό,Περού,Χιλή) της «Συμμαχίας του Ειρηνικού» επισήμανε ότι αποτελούν τις ποιο ανοιχτές οικονομίες στη Λατινική Αμερική που υιοθετούν φιλικές πολιτικές για τις ξένες επενδύσεις και τις πολυεθνικές επιχειρήσεις και δίνουν μεγάλη έμφαση στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού. Ανέφερε επίσης ότι οι τέσσερις χώρες μέλη της «Συμμαχίας του Ειρηνικού» διατηρούν ένα ισχυρό δίκτυο συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών και προσθέτουν μια αγορά περισσότερων από 200 εκατομμυρίων καταναλωτών, αντιπροσωπεύοντας το 36% του πληθυσμού της Λατινικής Αμερικής. περίπου το 26% των επενδύσεων, το 35% του ΑΕΠ και το 50% των συνολικών εξαγωγών της περιοχής. Τέλος αναφέρθηκε ότι η «Συμμαχία του Ειρηνικού» επιδιώκει την συνεργασία με το άλλο μεγάλο εμπορικό μπλοκ της Λατινικής Αμερικής το λεγόμενο MERCOSUR που αποτελείται από τη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Ουρουγουάη, την Παραγουάη  γιατί όπως είπε οι οικονομικές προκλήσεις του 21ου αιώνα αντιμετωπίζονται μόνο με τη συνεργασία και όχι με τον εμπορικό προστατευτισμό.

Ο Εμπορικός Ακόλουθος της πρεσβείας της Χιλής στο Ηνωμένο Βασίλειο κ. Ignacio Fernandez στην εκτεταμένη παρουσίασή του αναφέρθηκε ότι κύριοι στόχοι της «Συμμαχίας του Ειρηνικού» είναι να επιτύχει την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των κρατών-μελών, να αντιμετωπίσει την οικονομική και κοινωνική ανισότητα προάγοντας την κοινωνική ενσωμάτωση των φτωχότερων στρωμάτων του πληθυσμού και να αποτελέσει μία παγκόσμια πλατφόρμα που θα εστιάζει στην μεγάλη αγορά της Ασίας και του Ειρηνικού. Αναφέρθηκε επίσης ότι η «Συμμαχία του Ειρηνικού» προάγει το ελεύθερο εμπόριο και την ελεύθερη διακίνηση προσώπων και κεφαλαίου.

Ο Πρέσβης του Μεξικού στην Ελλάδα κ.Daniel Hernandez ανέφερε στην ομιλία του ότι η «Συμμαχία του Ειρηνικού» αποτελεί έναν μοναδικό τρόπο για την επίτευξη περιφερειακής ολοκλήρωσης, ενώ αναφερόμενος στο πως μπορεί η Ελλάδα να επωφεληθεί από τη συμμετοχή της ως χώρας παρατηρητή της «Συμμαχίας του Ειρηνικού» επισήμανε ότι η ενεργός συμμετοχή και η αποκόμιση οικονομικού οφέλους εναπόκειται στην ίδια την Ελλάδα, καθώς θα πρέπει εκείνη να προτείνει στο Συμβούλιο των Ιδρυτικών κρατών συγκεκριμένες προτάσεις συνεργασίας. Κλείνοντας την ομιλία του εξέφρασε την ελπίδα του ότι η Ελλάδα θα κινηθεί προς την κατεύθυνση εμβάθυνσης του επιπέδου συνεργασία με την «Συμμαχία του Ειρηνικού».

O Γενικός Πρόξενος του Περού στην Ελλάδα κ. Edgar Alvarado Salamanca κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της Προεδρίας του Περού στην «Συμμαχία του Ειρηνικού» για την περίοδο Ιουλίου 2018-Ιουλίου 2019 ενώ τόνισε ότι η «Συμμαχία του Ειρηνικού» δεν αποτελεί διεθνή ή περιφερειακό οργανισμό ούτε εμπορικό μπλοκ με την στενή νομική έννοια του όρου αλλά μία συνεργασία μεταξύ κρατών που πιστεύουν στην σημασία που έχει η  ελεύθερη αγορά και η περιφερειακή ολοκλήρωση για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Μετά το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση και μετά το τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκαν εδέσματα και Χιλιανό κρασί στους συμμετέχοντες οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με τους Πρέσβεις και τους αξιωματούχους των πρεσβειών.