Καύσωνας: Ρεκόρ δεκαετίας τη Δευτέρα στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος

Καύσωνας: Ρεκόρ δεκαετίας τη Δευτέρα στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος

Κάθε ρεκόρ έσπασε η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος το μεσημέρι της Δευτέρας, δείχνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης. Η ζήτηση έκανε ρεκόρ 10ετίας, σπάζοντας το αμέσως προηγούμενο της Παρασκευής. Το μέγιστο μεσημεριανό φορτίο ξεπέρασε τα 10.700 MW, ρεκόρ που αναμένεται να ξανασπάσει σήμερα. Το σύστημα βρίσκεται υπό πίεση, επί μέρους βλάβες στο δίκτυο κάνουν την εμφάνισή τους, ωστόσο αυτό αντέχει. Κρίσιμη η σημερινή ημέρα και καθοριστικής σημασίας η αποφυγή άσκοπης χρήσης ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών στις ώρες αιχμής. Τα μεσημέρια, μεταξύ 13.00-15.00, τις απογευματινές ώρες, μεταξύ 18.00-19.00 και τις βραδυνές μεταξύ 22.00-23.00.

Το ρεκόρ δεκαετίας έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας όταν και η ζήτηση ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη. Ενώ η εκτίμηση για το μέγιστο φορτίο το μεσημέρι (15.00) έκανε λόγο για 10.500 MW, τελικά η κατανάλωση έφτασε τα 10.700 MW. Το αμέσως προηγούμενο ρεκόρ είχε γίνει την Παρασκευή. 

Τα χειρότερα προς ώρας φαίνεται ότι αποφεύγονται. Τα πάντα ωστόσο θα εξαρτηθούν από τη συγκυρία. Η αποφυγή αστοχιών και απρόοπτων βλαβών σε υποδομές και μονάδες, η δυνατότητα εισαγωγών ρεύματος από τις γειτονικές χώρες που επίσης πλήττονται από καύσωνα και ο άνεμος, που δεν αναμένεται να ενισχυθεί πριν από την ερχόμενη Πέμπτη, θα κρίνουν τις επιδόσεις του συστήματος ηλεκτρισμού της χώρας μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Κρίσιμη θεωρείται και η στάση των καταναλωτών και δεν είναι τυχαία η έκκληση το πρωί προς τους πολίτες δια στόματος πρωθυπουργού να ρυθμίζουν τα κλιματιστικά στους 26 βαθμούς, να κάνουν συνετή χρήση των ενεργοβόρων συσκευών και να συμβάλουν και εκείνοι ώστε να αντιμετωπιστεί η μεγάλη πρόκληση για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, του οποίου οι αντοχές θα δοκιμαστούν σκληρά.

Στα όπλα του συστήματος απέναντι στον καύσωνα, εφόσον τα πράγματα δυσκολέψουν, είναι και η διακοπή λειτουργίας για συγκεκριμένες ώρες της ημέρας όλων των ενεργοβόρων βιομηχανιών και της εξοικονόμησης κοντά στα 1.000 MW. Συνδυαστικά τα παραπάνω (εισαγωγές, βιομηχανία), μπορούν να δώσουν ισχυρές ανάσες στο φορτίο. Και φυσικά, αν δεν αρκέσει το συγκεκριμένο μείγμα μέτρων, τότε, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, απομένει το ύστατο όπλο των εκ περιτροπής περικοπών, εκεί όπου το σύστημα δεν θα αντέχει για να καλύψει το φορτίο, είτε στην ηπειρωτική χώρα, είτε στα νησιά. Σε Κυκλάδες, Κρήτη και στα πιο τουριστικά εξ αυτών, καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά της τουριστικής σεζόν, οι καταναλώσεις χτυπούν καθημερινά πλέον «κόκκινο».