Κατώτερη των περιστάσεων η χθεσινή σύνοδος κορυφής της ΕΕ
Κυρ. Μητσοτάκης

Κατώτερη των περιστάσεων η χθεσινή σύνοδος κορυφής της ΕΕ

Κατώτερη των περιστάσεων χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τη χθεσινή σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ότι η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη κρίση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τόσο ως προς την ανείπωτη ανθρώπινη τραγωδία, όσο και ως προς την οικονομική τραγωδία που προκαλεί η παράλυση της οικονομικής δραστηριότητας.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο facebook, ειδικά στο μέτωπο της οικονομίας, η Ευρώπη ενωμένη μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα. «Θα χρειασθεί αυξημένους πόρους ώστε οι πολίτες να μην χάσουν την δουλειά τους. Αλλά και για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που χάνουν τον τζίρο τους. Κι όλα αυτά, σε ένα περιβάλλον κατάρρευσης των δημοσίων εσόδων. Αναπόφευκτα, η Ευρώπη θα χρειασθεί να δανειστεί περισσότερα, ώστε να ξοδέψει και περισσότερα», επισημαίνει. 

«Μαζί με άλλους 8 συναδέλφους μου υπογράψαμε, προχθές, μια επιστολή, ζητώντας να επεξεργαστούμε την πρόταση έκδοσης ενός ειδικού Ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης. Το επιχείρημα είναι απλό: Ο κορονοϊός αποτελεί ένα συμμετρικό σοκ για όλους. Άρα, χρειάζεται μια κοινή απάντηση η οποία θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να δανειστεί φτηνά, μεγάλα ποσά για λογαριασμό όλων των κρατών-μελών», προσθέτει ο πρωθυπουργός. 

Δεν υπάρχουν «καλοί» και «κακοί» ούτε υπεύθυνοι και ανεύθυνοι, τονίζει. «Το 2020 δεν είναι 2010». Ωστόσο, αναφέρει, «ορισμένες χώρες επιμένουν να αντιμετωπίζουν το σήμερα με εργαλεία του χθες. Αυτά δεν αρκούν. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να κάνει τα πάντα. Και ο ESM δεν σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίζει τέτοιες πρωτόγνωρες κρίσεις». 

«Η συζήτηση για τα Ευρωομόλογα Ειδικού Σκοπού (corona bonds) θα ανοίξει αργά η γρήγορα. Όμως, η Ευρώπη οφείλει να μην βρεθεί πίσω από τις εξελίξεις», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. 

«Είναι η ώρα της αμοιβαίας κατανόησης, της κοινής δράσης και των άμεσων πρωτοβουλιών. Η ώρα της μεγάλης ευθύνης με επίκεντρο τον άνθρωπο. Γιατί οι μεγάλες κρίσεις απαιτούν και γενναίες αποφάσεις. Ας τις πάρουμε!», καταλήγει. 

Διαβάστε ακόμα:

Κυρ. Μητσοτάκης: «Απαιτείται ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση στον κορονοϊό»

Α. Μέρκελ: Ο ESM κατάλληλο εργαλείο για την κρίση

Εμ. Μακρόν: «Διακυβεύεται η επιβίωση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος»