Κατώτατος μισθός: Το σενάριο για την αύξηση 4% σε δύο δόσεις μέσα στο 2022

Κατώτατος μισθός: Το σενάριο για την αύξηση 4% σε δύο δόσεις μέσα στο 2022

Το ύψος της 2ης «διορθωτικής» αύξησης που θα γίνει στον κατώτατο μισθό μέσα στο 2022 αλλά και ο ακριβής χρόνος ενεργοποίησης αυτής της μεταβολής –δηλαδή το πότε θα μπει σε εφαρμογή η δεύτερη μεταβολή, θα καθορίσουν και το τελικό ποσό της ενίσχυσης που θα δουν στο εισόδημά τους οι δικαιούχοι του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022. Αντίστοιχα, θα δοθεί η απάντηση και στους δικαιούχους του επιδόματος ανεργίας το εισόδημα των οποίων επίσης θα επηρεαστεί από την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Τι σημαίνει όμως στην πράξη η περαιτέρω αύξηση; Προς το παρόν, έχει «κλειδώσει» -με το 2%- μια αναπροσαρμογή 11,16 ευρώ στα καθαρά η οποία και θα φανεί με την πρώτη μισθοδοσία του Ιανουαρίου. Αντίστοιχα, η επιβάρυνση για τον εργοδότη ανέρχεται στα 15,93 ευρώ ανά μήνα. Από εκεί και πέρα, για κάθε μια ποσοστιαία μονάδα περαιτέρω αύξησης η καθαρή αύξηση θα ανέρχεται στα 6 ευρώ ανά μήνα. Δηλαδή, το 4%, φέρνει αύξηση συνολικά 23 ευρώ ανά μήνα η οποία όμως δεν θα φανεί ολόκληρη από τις αρχές του 2022 αλλά αργότερα μέσα στο έτος.

Για τον χρόνο υλοποίησης της δεύτερης αύξησης στην οποία αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός, έχει ήδη γίνει εκτενής συζήτηση με τους εργαζόμενους να ζητούν η διαβούλευση για την αναπροσαρμογή να ξεκινήσει άμεσα ώστε ολόκληρη η αύξηση να περάσει στην αγορά από τις αρχές του 2022. Το επιχείρημα είναι ότι όταν ανακοινωνόταν η αύξηση κατά 2%, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας είχε προσδιοριστεί για φέτος στο 3,6% και τώρα συζητάμε για το ενδεχόμενο το ΑΕΠ να κλείσει με αύξηση άνω του 7%. Το πιθανότερο είναι ότι η δεύτερη αύξηση στην οποία αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός θα ενεργοποιηθεί από το β’ εξάμηνο προκειμένου να ληφθούν υπόψη τα δεδομένα για την πορεία της οικονομίας.

Προς το παρόν, είναι δρομολογημένη η αύξηση του 2% η οποία θα φέρει τον κατώτατο μισθό:

  1. Στα 663 ευρώ μεικτά ή στα 569,38 ευρώ καθαρά για όσους δεν έχουν προϋπηρεσία. Το επιπλέον ποσό που θα εισπράξει ο εργαζόμενος, θα διαμορφωθεί στα 11,16 ευρώ ενώ ο εργοδότης θα επιβαρυνθεί με 15,93 ευρώ.
  2. Στα 729,3 ευρώ μεικτά για όσους έχουν συμπληρώσει μια τριετία ή στα 624 ευρώ καθαρά
  3. Στα 795 ευρώ μεικτά ή στα 668 ευρώ καθαρά για όσους έχουν συμπληρώσει δύο τριετίες και
  4. Στα 861,9 ευρώ μεικτά  για τις τρεις τριετίες ή στα 713,2 ευρώ καθαρά.

                Η συζήτηση για τη δεύτερη αύξηση θα λαμβάνει υπόψη της και τις αντοχές των εργοδοτών καθώς το ζητούμενο παραμένει να μην ανακοπεί ο ρυθμός αύξησης των θέσεων εργασίας και κατά συνέπεια ο ρυθμός μείωσης της ανεργίας.