Κατώτατος μισθός: Αυξάνεται 2% - Στο σημερινό υπουργικό η απόφαση

Κατώτατος μισθός: Αυξάνεται 2% - Στο σημερινό υπουργικό η απόφαση

Την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% αναμένεται να αποφασίσει το σημερινό υπουργικό συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική κίνηση δεδομένης και της δύσκολης χρονικής συγκυρίας ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργοδότες πρότειναν μηδενικές αυξήσεις, την ώρα που η ύφεση αγγίζει το 8%.

H αύξηση του 2% σημαίνει ότι ο νέος κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα  σε 663 ευρώ.  

«Με βάση όσα προβλέπει ο νόμος, οι κοινωνικοί εταίροι τοποθετήθηκαν. Και οι μικρομεσαίοι, η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΒΕ, τάσσονται υπέρ του "παγώματος" του μισθού επειδή έχει μεσολαβήσει μια ύφεση 8,2% πέρυσι. Η ΓΣΕΕ τάσσεται υπέρ μιας αύξησης από τα 650 ευρώ στα 751 ευρώ για λόγους στήριξης των εργαζομένων. Η κυβέρνηση έχει σταθμίσει όλα τα δεδομένα, βλέπει και τι έχει μεσολαβήσει και την προοπτική της οικονομίας και θα κινηθεί με έναν τρόπο συνετό και δίκαιο», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, σε χθεσινές του δηλώσεις. 

Αναλυτικά τα θέματα της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι τα εξής:

  • Παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα, του νομοσχεδίου για τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα.
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Γενικό Εμπορικό Μητρώο και Υπηρεσίες Μιας Στάσης - Ενσωμάτωση Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1151».
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, των νομοθετικών πρωτοβουλιών του υπουργείου Υγείας: α) Κύρωση δύο συμβάσεων δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος: Δημιουργία Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, Δωρεά PET CT στα Νοσοκομεία Ιωαννίνων, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου και Λάρισας, β) Φαρμακευτικοί σύλλογοι: Κωδικοποίηση και επικαιροποίηση της νομοθεσίας, γ) Σύσταση Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου «Ένωση Τεχνολόγων Ακτινολογίας/Ακτινοθεραπείας Ελλάδας» (ΕΤΑΑΕ).
  • Εισήγηση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα και τον υφυπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Κώτσηρα, για την Κύρωση Σύμβασης της Χάγης για Διεθνή Προστασία Ενηλίκων.
  • Εισήγηση από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, για την παροχή σύμφωνης γνώμης για τον κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο σύμφωνα με το άρθρο 103 παρ. 7 του ν. 4172/2013 (Α' 167).
  • Ενημέρωση από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό, για την Κοινή Αγροτική Πολιτική 2021-2027.