Κάτω από τις 700 μονάδες, σε νέα χαμηλά ενάμιση έτους το Χ.Α.

Τετάρτη 05 Σεπτεμβρίου 2018, 18:24
-A +A

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σύμπτωση που επαναλαμβάνεται, ασφαλώς παύει να είναι σύμπτωση! Το Χ.Α. έκλεισε για 5η διαδοχική συνεδρίαση έντονα πτωτικά, κατρακυλώντας σε επίπεδα που είχε τον Απρίλιο του 2017, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε σε νέα χαμηλά περίπου δέκα μηνών, έχοντας απώλειες περίπου 18% σ' αυτό το 5ήμερο!\

Ένας συνδυασμός παραγόντων – πρωτίστως εσωτερικής καύσης – λειτουργεί επιβαρυντικά στο επενδυτικό προφίλ της χώρας το οποίο βαίνει επιδεινούμενο, όπως μαρτυρά η εικόνα των ομολόγων που αρχίζει και ξεφεύγει εκ νέου προς τα πάνω.

Η επιβράδυνση του ελληνικού ΑΕΠ στο β' τρίμηνο 2018, οι φόβοι για έξαρση της παροχολογίας από την κυβέρνηση με αφορμή τη ΔΕΘ και το άλλοθι της (τυπικής) λήξης των μνημονίων, τα αποτελέσματα των τραπεζών αλλά και η μεγάλη ανησυχία για το πως θα πορευτεί η χώρα έξω από την ομπρέλα των προγραμμάτων στήριξης, είναι οι παράγοντες που οδηγούν τους ξένους σε ρευστοποιήσεις.

Οι επενδυτές βλέπουν πως η κυβέρνηση είναι με την πλάτη στον τοίχο και σχεδόν... εγκλωβισμένη στο αφήγημα που έχει καλλιεργήσει για παροχές, μη περικοπή συντάξεων και «λύσιμο» υποχρεώσεων που έχουν υπογραφεί στα προγράμματα στήριξης. Πρόκειται για το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα, η οποία μετά από μια 9ετία κρίσης, συρρίκνωσης και καταστροφής, το τελευταίο που έχει ανάγκη είναι η οπισθοδρόμηση.

Αυτός είναι και ο λόγος που το αφήγημα της «απόδρασης» από τα μνημόνια δεν λειτουργεί θετικά προς τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι εύλογα βλέπουν με πλήρη καχυποψία και δυσπιστία μια... αυτόνομη οικονομική πορεία της Ελλάδος, εν μέσω προεκλογικής – ουσιαστικά - περιόδου και δεδομένου του «μωσαϊκού» ψηφοφόρων και κυβέρνησης.

Εκτός μνημονίων, εκτός αυστηρής επιτήρησης αλλά, κυρίως, εκτός από τη φθηνή χρηματοδότηση των προγραμμάτων, είναι αμφίβολη η πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και η συνέχιση των όποιων μεταρρυθμίσεων. Και αυτό, οι ξένοι το γνωρίζουν καλά.

Η Ελλάδα – τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν – δεν έχει πείσει ότι μπορεί να πορευτεί με αξιοπιστία και υπευθυνότητα στην ελεύθερη αγορά, ούτε έχει δείξει ότι έχει τη βούληση να εφαρμόσει πολιτικές που θα την αποτρέψουν από νέες χρεοκοπίες στο μέλλον. Πολλώ δε μάλλον που πλέον διεθνώς διαμορφώνεται ένα ιδιαίτερα δύσκολο οικονομικοπολιτικό περιβάλλον, ειδικά για τις αναδυόμενες οικονομίες.

Όλα αυτά αντανακλά η αγορά ομολόγων που δείχνει σημαντική αύξηση του ρίσκου χώρας, με τους ξένους να έχουν ενεργοποιήσει έντονα αμυντική στάση, μειώνοντας τις θέσεις τους και τα ανοίγματά τους, είτε σε μετοχές, είτε σε άλλα assets.

Ο πρώτος κλάδος που καθρεφτίζει πιο γρήγορα και άμεσα αυτή την κατάσταση είναι ασφαλώς οι τράπεζες, που εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένες στα εγχώρια… τοξικά, αδυνατώντας να κινηθούν με επιθετικότητα προς την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους. Έτσι, ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται, εν μέσω μάλιστα σεναρίων για νέες κεφαλαιακές ανάγκες από το 2019. Και όλα αυτά, ενώ πλέον δεν θα υπάρχει το «φθηνό» χρήμα των προγραμμάτων και των άλλων «μαξιλαριών» ρευστότητας.

Νέα μεγάλη πτώση έως 6,70% στις τράπεζες

Εν μέσω όλων των παραπάνω και με το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές έντονα αρνητικό, μιας και οι δείκτες DAX, CAC 40 και FTSE 100 καταγράφουν απώλειες άνω του 1%, εύλογα το Χ.Α. βρέθηκε ξανά στο μάτι του κυκλώνα. Ο Γενικός Δείκτης, αν και έγιναν κάποιες προσπάθειες, τελικώς δεν μπόρεσε να κρατήσει τις 700 μονάδες, κλείνοντας σε νέα χαμηλά σχεδόν ενάμιση έτους.

Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και στις 696,09 μονάδες με πτώση 1,99%, ενώ είχε υψηλό ημέρας στις 714,48 μονάδες. Είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 24 Απριλίου 2017 όταν ο Γ.Δ. είχε κλείσει στις 683,30 μονάδες! Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.823,11 μονάδες με πτώση 2,43%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.195,72 μονάδες με πτώση 1,44%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 637,08 μονάδες με πτώση 4,56%.

Η αξία συναλλαγών ήταν ξανά αυξημένη καθώς ανήλθε στα 70,17 εκατ. ευρώ, με μόλις τα 5,94 εκατ. σε πακέτα, ενώ τα 28,6 εκατ. ευρώ πήγαν στις τράπεζες. Αξίζει να σημειωθεί πως τρεις μετοχές, οι Alpha Bank, ο ΟΤΕ και η Εθνική έκαναν 30 εκατ. ευρώ τζίρο, ήτοι περίπου το 40% της αγοράς! Ο όγκος έφτασε στα 29 εκατ. τεμάχια με τις τράπεζες να διακινούν τα 21,55 εκατ. τεμάχια.

Στις τράπεζες, η Εθνική υποχώρησε εκ νέου σε ποσοστό 6,70% πέφτοντας στα 2,03 ευρώ, η Eurobank έχασε 4,96% της αξίας της, η Alpha Bank -3,34% και η Πειραιώς -3,58%. Παρά τις ενδοσυνεδριακές προσπάθειες ανασύνταξης, η πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips έκλεισε πτωτικά και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις με απρόσμενα μεγάλες ζημιές.

Η ΕΥΔΑΠ υποχώρησε σε ποσοστό 5,29%, η Coca Cola HBC έχασε 3,35%, η Aegean Airlines -3,37%, το ΑΔΜΗΕ -2,21%, η Jumbo -2,15%, o ΟΠΑΠ -2,17%, ο Τιτάνας -1,95%, η Grivalia Properties -1,93%, η Viohalco -1,69%, ο Μυτιληναίος -1,39% κ.λπ. Στον αντίποδα, θετικά έκλεισαν μόνο οι ενεργειακές ΓΕΚ Τέρνα +3,01%, ΕΛΠΕ +2,09%, Τέρνα Ενεργειακή +0,99% και Motor Oil +0,75%.

Στο χώρο του Mid Cap μεγάλες ήταν επίσης οι πιέσεις σε τίτλους όπως Ελλάκτωρ -4,64%, Intracom Holdings -3,45%, Πλαίσιο -3,37%, Τεχνική Ολυμπιακή -2,97%, ΚΛΜ -2,56%, J&P Άβαξ -2,19% και Cenergy Holdings -1,58%. Θετικά διασώθηκαν οι Ικτίνος, Υγεία, Intracom Κατασκευές, Intralot και Νηρέας. Στο σύνολο της αγοράς, 35 μετοχές έκλεισαν με άνοδο έναντι 64 που υποχώρησαν.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα