Κάτω από τα 70 ευρώ η MWh το φυσικό αέριο – Οι ροές της Gazprom προς τη Δύση επιβεβαιώθηκαν

Κάτω από τα 70 ευρώ η MWh το φυσικό αέριο – Οι ροές της Gazprom προς τη Δύση επιβεβαιώθηκαν

Στα χαμηλά της μέρας, κάτω και από τα 70 ευρώ ανά MWh υποχώρησαν οι τιμές των συμβολαίων φυσικού αερίου παράδοσης Δεκεμβρίου στις ευρωπαϊκές αγορές, που έκλεισαν χθες στα 69,90 ευρώ, με τεράστιο όγκο συναλλαγών 48.885 συμβολαίων.

Οι τιμές ξεκινούν σήμερα από επίπεδα αντίστοιχα με τις τιμές των συμβολαίων του Φεβρουαρίου, λίγο πριν τη λήξη του χειμώνα. Άμποτε. Αν δεν αλλάξει πάλι κάτι, γιατί ο καμένος στο χυλό…

Η πορεία των τιμών στις αγορές, ήταν χθες φθίνουσα όλη τη μέρα, οι συναλλαγές όμως αυξάνονταν, καθώς σταθερά περνούσε η άποψη ότι πράγματι η Ρωσία επαναλαμβάνει τις ροές φυσικού αερίου, μέσω της Ουκρανίας και μέσω Σλοβακίας.

Η Σλοβακία μαζί με την Ουγγαρία ήταν οι προτιμώμενες διαδρομές της ρωσικής πλευράς από το Σεπτέμβριο, όταν ήθελαν να αποφύγουν τις ροές μέσω Ουκρανίας και Πολωνίας. Αντέστρεφαν έτσι τη ροή, επιτυγχάνοντας το «καψώνι» προς την Ουκρανία, την Πολωνία αλλά και τη Δύση. Ταυτόχρονα με αυτό τον τρόπο, οι ποσότητες προς την Ευρώπη ήταν μειωμένες και η ταχύτητα παράδοσης μικρότερη.

Τελικά από την Ουκρανία επιβεβαιώθηκε χθες ότι η Gazprom εξασφάλισε πρόσθετη χωρητικότητα σε αγωγό για αποστολές προς τη Σλοβακία. Υπήρχε επίσης ροή από την Πολωνία προς τη Γερμανία και οι αγορές αντιλήφθηκαν ότι ο εφοδιασμός επαναλαμβάνεται και μάλιστα με δυτική κατεύθυνση.

 Οι τιμές άρχισαν να πέφτουν λοιπόν καθώς στα καλά νέα προστέθηκε το νέο από τον Ολλανδό διαχειριστή του δικτύου Nederlandse Gasunie NV, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η παραγωγή αερίου από το τεράστιο πεδίο του Γκρόνιγκεν στα βόρεια της χώρας θα αυξηθεί. Η παραγωγή του είχε μειωθεί μετά από σεισμό που οφειλόταν στην άντληση φυσικού αερίου.