Κατηγορούν και επίσημα τον Τραμπ για υποκίνηση εξέγερσης οι Δημοκρατικοί

Κατηγορούν και επίσημα τον Τραμπ για υποκίνηση εξέγερσης οι Δημοκρατικοί

Οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων ξεκίνησαν σήμερα και επίσημα τις ενέργειες για την απομάκρυνση του Ντόναλντ Τραμπ μέσω της κατάθεσης ενός άρθρου του κατηγορητηρίου για παραπομπή σε δίκη και μέσω ψηφίσματος το οποίο καλεί τον αντιπρόεδρο Πενς να ενεργοποιήσει την 25η τροπολογία.

Αρχικά, οι Δημοκρατικοί έφεραν το ψήφισμα το οποίο καλεί τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να ενεργοποιήσει την 25η τροπολογία του Συντάγματος και να αναλάβει προσωρινά την προεδρία. Ωστόσο, το ψήφισμα δεν έγινε δεκτό από τους Ρεπουμπλικανούς και έτσι αναμένεται να έρθει σε ψηφοφορία αύριο στην Ολομέλεια, χωρίς να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

Οι Δημοκρατικοί χρησιμοποιούν το ψήφισμα αυτό ως μέσο άσκησης πίεσης αφού η προέδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι κάλεσε τον Πενς να αποφασίσει εντός 24 ωρών καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα φέρουν προς ψήφιση την Τετάρτη το άρθρο παραπομπής με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, χωρίς δηλαδή να χρειαστεί ψηφοφορία στην Επιτροπή Κανονισμών. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αντιπρόεδρος Πενς δεν έχει κάνει καμία δήλωση επί του θέματος με αναλυτές σε αμερικανικά μέσα να υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιεί την επίκληση της συγκεκριμένης τροπολογίας προκειμένου ο Ντόναλντ Τραμπ να μην κάνει κάποια "παρακινδυνευμένη κίνηση".

Παράλληλα, οι Δημοκρατικοί βουλευτές του Σώματος παρουσίασαν ένα ψήφισμα που περιέχει το κατηγορητήριο εναντίον του Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς τον ως "υποκίνητη εξέγερσης", με αφορμή τον ρόλο του στην εισβολή στο Καπιτώλιο την περασμένη Τετάρτη.

Το νομοσχέδιο τεσσάρων σελίδων προσχέδιο του οποίου επικαλείται το Associated Press αποτελείται από ένα άρθρο με τίτλο «υποκίνηση εξέγερσης» όπου αναγράφεται ότι «Ο Ντόναλντ Τζον Τραμπ εμπλέκεται σε σοβαρά εγκλήματα και κακή διαχείριση υποκινώντας σκόπιμα βία κατά της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών».

Εκεί, γίνεται αναφορά στις  δηλώσεις του Τραμπ σχετικά με την εκλογική του ήττα από τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν, την πίεση του στους κρατικούς αξιωματούχους στη Τζόρτζια να  «βρουν» περισσότερες ψήφους και το γεγονός ότι ενθάρρυνε χιλιάδες υποστηρικτές να πολεμήσουν μέχρι τέλους πριν εισβάλουν στο Καπιτώλιο.

Σημειώνεται ότι ένα υπόμνημα από τον Ρεπουμπλικανικό ηγέτη της Γερουσίας Μιτς ΜακΚόνελ αναφέρει ότι το συντομότερο που θα μπορούσε η Γερουσία να προχωρήσει σε δίκη είναι η 19η Ιανουαρίου, η επόμενη δηλαδή προκαθορισμένη σύγκληση του Σώματος, πριν την ανάληψη των καθηκόντων του Τζο Μπάιντεν. Οποιαδήποτε άλλη έκτακτη σύνοδος, πριν από αυτή την ημερομηνία, θα απαιτούσε ομόφωνη απόφαση των 100 Γερουσιαστών, ενδεχόμενο πρακτικά αδύνατο δεδομένου ότι ο Τραμπ έχει συμμάχους στο Σώμα.

Οι συνταγματολόγοι είναι διχασμένοι σχετικά με το εάν μπορεί να προχωρήσει μία παραπομπή σε δίκη στη Γερουσία ακόμη και μετά την αποχώρηση του προέδρου.

Ωστόσο, αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι να απαγορεύσουν στον Τραμπ να ασκήσει ξανά δημόσια αξιώματα, στην περίπτωση που κατηγορηθεί και καταδικαστεί από το Κογκρέσο.

Με φόντο τα παραπάνω, ο υπεύθυνος για την κομματική γραμμή στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στενός συνεργάτης του Μπάιντεν, Τζιμ Κλέιμπερν εξέφρασε μια διαφορετική άποψη επί της διαδικασίας. Παρότι έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι το Σώμα έχει ηθική υποχρέωση να παραπέμψει τον Τραμπ για αυτό που συνέβη στο Καπιτώλιο, ο Κλέιμπερν δήλωσε την Κυριακή ότι αυτό θα μπορούσε μεν να γίνει αλλά η δίκη να καθυστερήσει.

"Ας δώσουμε στον εκλεγμένο Πρόεδρο Μπάιντεν τις 100 ημέρες που χρειάζεται για να ξεκινήσει η ατζέντα του", δήλωσε ο βετεράνος βουλευτής CNN. "Και ίσως να στείλουμε τα άρθρα κάποια στιγμή μετά", πρόσθεσε.