Κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου ο πρόεδρος του Κοσόβου

Κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου ο πρόεδρος του Κοσόβου

Ο πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι και εννέα άλλοι πρώην αυτονομιστές κατηγορούνται για μια σειρά εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου από το ειδικό δικαστήριο της Χάγης που ερευνά τα εγκλήματα κατά Σέρβων, Αλβανών και Ρομά κατά τη διάρκεια και μετά τον πόλεμο του ΄98-99 στο Κοσσυφοπέδιο.

Οι κατηγορίες εναντίον του Θάτσι και άλλων 9 πρώην διοικητών του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίοι πολέμησαν εναντίον των Σερβικών δυνάμεων πριν από την επέμβαση του ΝΑΤΟ, απαγγέλθηκαν τον Απρίλιο.

Ο Θάτσι πολιτικός εξελέγη πρόεδρος τον Φεβρουάριο του 2016 και η θητεία του ολοκληρώνεται τον επόμενο χρόνο. Προηγουμένως είχε διατελέσει πρωθυπουργός, αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών.

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο Κάντρι Βεσέλι, πρώην πρόεδρος της Βουλής και αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσόβου.

Το κατηγορητήριο είναι «το αποτέλεσμα μιας μακράς έρευνας και αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα της Ειδικής Εισαγγελίας ότι μπορεί να αποδείξει όλες τις κατηγορίες, πέρα ​​από εύλογη αμφιβολία», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση. 

Οι κατηγορίες δημοσιοποιήθηκαν καθώς ο Θάτσι βρίσκεται καθ 'οδόν προς την Ουάσινγκτον, για μία συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σερβίας στον Λευκό το Σάββατο, με τη διαμεσολάβηση του Ρίτσαρντ Γκρενέλ, του ειδικού απεσταλμένου για το Κόσοβο του προέδρου Τράμπ. Στην συνάντηση αυτή, όπως αναφέρθηκε από τον Γκρένελ, θα εξεταστούν ιδέες και τρόποι για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου -Πρίστινας.

AP Photo/Visar Kryeziu