7ος χρόνος, ημέρα 2059η
Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021

Κατηγορηματικό «όχι» των ΗΠΑ στην Άγκυρα για τους S-400

Κατηγορηματικό «όχι» των ΗΠΑ στην Άγκυρα για τους S-400
AP Photo

Επαναβεβαιώνει η Ουάσιγκτον το «όχι» προς την Άγκυρα, σχετικά με την παραμονή των S-400 στην Τουρκία. Η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει, διαμηνύει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προτρέποντας τη γειτονική χώρα να εγκαταλείψει το σύστημα. 

Αναλυτικά, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ρωτήθηκε από την ιστοσελίδα Hellas Journal για τα δημοσιεύματα που θέλουν τις ΗΠΑ να έχουν καταθέσει συμβιβαστική πρόταση με τεχνικό χαρακτήρα για την άρση του αδιεξόδου.

Αντιβαίνει νατοϊκές δεσμεύσεις

«Η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει. Προτρέπουμε την Τουρκία να εγκαταλείψει το σύστημα S-400. Η απόκτηση των S-400 από την Τουρκία αντιβαίνει άμεσα στις νατοϊκές της δεσμεύσεις, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας και του προσωπικού των ΗΠΑ και της Συμμαχίας και υπονομεύει τη συνοχή και τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα εν λόγω δημοσιεύματα, η Ουάσιγκτον εμφανίζεται έτοιμη να αποδεχτεί την παραμονή των S-400 στην Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι η Άγκυρα θα δεσμευτεί γραπτώς ότι δεν θα ενεργοποιήσει ποτέ το ρωσικό σύστημα και ότι θα αποδεχθεί στελέχη του αμερικανικού Πενταγώνου να ελέγχουν την εφαρμογή της συμφωνίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ