ΓΔ: 902,04 2,14 (0,24 %)

Τζίρος: 72,38 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1991η
Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021

ΓΔ: 902,04 2,14 (0,24 %)

Τζίρος: 72,38 εκατ. €   RT

Χονγκ Κονγκ: Κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε 47 άτομα βάσει του νόμου για την εθνική ασφάλεια

Κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε 47 άτομα βάσει του νόμου για την εθνική ασφάλεια

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε σήμερα την άσκηση δίωξης για «ανατρεπτική δράση» σε βάρος σχεδόν πενήντα μελών του φιλοδημοκρατικού κινήματος, στον μεγαλύτερο αριθμό προσώπων στα οποία απαγγέλλονται κατηγορίες την ίδια μέρα βάσει του νόμου για την εθνική ασφάλεια.

Αυτή η απαγγελία κατηγοριών γίνεται περίπου έναν μήνα έπειτα από εκτεταμένη επιχείρηση των δυνάμεων της τάξης κατά την οποία συνελήφθησαν 55 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ορισμένες από τις πιο γνωστές φυσιογνωμίες του φιλοδημοκρατικού κινήματος στο Χονγκ Κονγκ.

Συγκεκριμένα η αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι σε 47 ανθρώπους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για "συνωμοσία με στόχο τη διάπραξη ανατρεπτικής ενέργειας", μια από τις κατηγορίες που αναφέρονται στον νόμο για την εθνική ασφάλεια τον οποίο επέβαλε πέρυσι το Πεκίνο στο Χονγκ Κονγκ σε απάντηση σε μήνες διαδηλώσεων που συγκλόνιζαν την πόλη αυτή το 2019.

Η πρώην βρετανική αποικία πέρασε εκείνη την περίοδο την χειρότερη πολιτική της κρίση μετά την επιστροφή της στην κινεζική κυριαρχία το 1997.

Ο νόμος για την εθνική ασφάλεια -που θεωρείται από τους επικριτές του απειλή για τις ελευθερίες και την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ- τιμωρεί την ανατρεπτική και την αποσχιστική δράση, την τρομοκρατία και την αθέμιτη σύμπραξη με ξένες δυνάμεις.

Για τις κατηγορίες αυτές μπορεί να επιβληθεί ισόβια κάθειρξη.

Οι άνθρωποι στους οποίους απαγγέλθηκαν σήμερα κατηγορίες εκπροσωπούν ένα πολύ ευρύ φάσμα της τοπικής αντιπολίτευσης, καθώς μεταξύ αυτών βρίσκονται πεπειραμένοι πρώην βουλευτές, όπως οι Τζέιμς Το και Κλόντια Μο, πανεπιστημιακοί, δικηγόροι, κοινωνικοί λειτουργοί και ένας αριθμός νεαρότερων ακτιβιστών.

"Οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ περνάνε δύσκολα αυτές τις μέρες", δήλωσε ο Σαμ Τσεούνγκ, ένας νεαρός ακτιβιστής που συμμετείχε το καλοκαίρι σε ανεπίσημες προκριματικές εκλογές, προτού εισέλθει στο αστυνομικό τμήμα όπου του απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες. "Ελπίζω να μην εγκαταλείψουν όλοι το Χονγκ Κονγκ (...) να συνεχίσουν να αγωνίζονται", πρόσθεσε.

Αυτός είχε συλληφθεί μαζί με περισσότερους από 50 άλλους την αυγή της 6ης Ιανουαρίου κατά την μεγαλύτερη επιχείρηση που πραγματοποίησαν οι δυνάμεις ασφαλείας του Χονγκ Κονγκ από τον Ιούνιο που ψηφίστηκε ο νόμος για την εθνική ασφάλεια.

Αυτοί ήταν ύποπτοι ότι διοργάνωσαν και μετείχαν σε ανεπίσημες "προκριματικές εκλογές" τον Ιούλιο που αποσκοπούσαν στην επιλογή των ισχυρότερων υποψηφίων για εκλογές για το νομοθετικό συμβούλιο.

Τα μέλη του φιλοδημοκρατικού κινήματος καταδίκασαν σημειωτέον  τις συλλήψεις αυτές τις οποίες χαρακτήρισαν πολιτικές διώξεις για την ανεπίσημη, ειρηνική αυτή εκλογική διαδικασία, η οποία προσήλκυσε 600.000 ψήφους στην πόλη αυτή των 7,5 εκατομμυρίων.

Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων "Power for Democracy", η οποία είχε συνδιοργανώσει τις προκριματικές αυτές εκλογές, ανακοίνωσε σε ανάρτησή της στο Facebook ότι έχει διαλυθεί.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ, 99 άνθρωποι έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής ως ύποπτοι για την παραβίαση του νόμου για την εθνική ασφάλεια.

Η πιο γνωστή περίπτωση εξ αυτών είναι αυτή του Τζίμι Λαι, μεγιστάνα του τύπου ο οποίος αντιμετωπίζει πιθανώς μακροχρόνια ποινή φυλάκισης βάσει του Νόμου περί Εθνικής Ασφάλειας που επέβαλε το Πεκίνο στην ημι αυτόνομη πόλη της Νότιας Κινέζης πέρυσι μετά από τίς μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το 2019.

Ο Λάι κατηγορήθηκε βάσει του νόμου περί ασφάλειας στις 11 Δεκεμβρίου αλλά, βρίσκεται υπό κράτηση από τις 2 Δεκεμβρίου, αφού του αρνήθηκαν αρχικά την εγγύηση με αφορμή ξεχωριστή κατηγορία για απάτη σχετικά με τη μίσθωση ενός κτηρίου που στεγάζει την εφημερίδα του.

 Τόσο ο νόμος περί ασφάλειας όσο και οι περιπτώσεις απάτης για τις οποίες κατηγορείται πρόκειται να εκδικαστούν τον Απρίλιο.

Αξίζει να επισημανθεί πως η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ πρόσθεσε σε ανακοίνωσή της ότι και οι 47 στους οποίους απαγγέλθηκαν σήμερα κατηγορίες θα παρουσιαστούν αύριο το πρωί σε δικαστήριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ