ΓΔ: 899,42 4,72 (0,53 %)

Τζίρος: 88,14 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2021η
Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021

ΓΔ: 899,42 4,72 (0,53 %)

Τζίρος: 88,14 εκατ. €   RT

Γερμανία: Καθυστερεί η επιλογή υποψήφιου Καγκελάριου για την Χριστιανική Ένωση

Καθυστερεί η επιλογή υποψήφιου Καγκελάριου για την Χριστιανική Ένωση

Τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) δεν κατάφεραν μέχρι σήμερα να επιλέξουν τον υποψήφιο Καγκελάριο, ο οποίος θα τα οδηγήσει στις πρώτες ομοσπονδιακές εκλογές μετά την αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ από την πολιτική, καθώς οι αρχηγοί τους και υποψήφιοι για το χρίσμα αδυνατούν να συμφωνήσουν ποιος από τους δύο είναι ο καταλληλότερος.

Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος του περιοδικού Der Spiegel «Πώς ο Ζέντερ και ο Λάσετ διαλύουν την Ένωση πίσω από κλειστές πόρτες», το οποίο σχολιάζει ιδιαίτερα επικριτικά τόσο την καθυστέρηση στην λήψη της απόφασης όσο και την διαδικασία που ακολουθείται, χωρίς να είναι σαφές σε ποιο πλαίσιο θα τεθεί τελικά το ζήτημα και ποιος θα αποφασίσει.

Υπενθυμίζεται πως οι δύο υποψήφιοι, ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος 'Αρμιν Λάσετ και ο αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης Μάρκους Ζέντερ, είχαν δηλώσει στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας ότι έως το Σαββατοκύριακο θα κατέληγαν στον καταλληλότερο.

Αξίζει να επισημανθεί πως σήμερα υποστήριξαν μάλιστα ότι δεν θέλησαν να επισκιάσουν τις εκδηλώσεις μνήμης που διοργανώνονται σε όλη τη χώρα για τα θύματα του κορονοϊού. Σε κάθε περίπτωση πάντως, απόψε αναμένεται να πάρουν θέση τόσο η Νεολαία της Χριστιανικής Ένωσης όσο και η ιδιαίτερα σημαντική τοπική οργάνωση του CDU της Κάτω Σαξονίας.

Ενδεικτικά της αναταραχής που επικρατεί στο εσωτερικό των δύο κομμάτων είναι τόσο η τοποθέτηση του μέλους τους προεδρείου του CDU Κρίστιαν Μπάλνταουφ υπέρ της διοργάνωσης διάσκεψης όλων των επικεφαλής τοπικών οργανώσεων του κόμματος, όσο και η πρωτοβουλία του βουλευτή του κόμματος Γκούντερ Κρίχμπάουμ να συγκεντρώσει υπογραφές υπέρ της πατραπομπής του θέματος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, εάν μέχρι την Τρίτη δεν έχει ληφθεί απόφαση.

Η «BILD» εκτιμά ότι «κανείς δεν θα βγει κερδισμένος», κάνοντας λόγο για δύο «ντροπιασμένους» υποψηφίους, με τον έναν (τον κ. Λάσετ) να υπενθυμίζει ότι ο αντίπαλός του έφερε το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία του CSU στις τελευταίες εκλογές στη Βαυαρία και τον έτερο (τον κ. Ζέντερτ) να παραπέμπει συνεχώς στις δημοσκοπήσεις που τον θέλουν να προηγείται σημαντικά και να αποτελεί τον υποψήφιο για την Καγκελαρία που θα ήθελαν οι πολίτες.

Να σημειωθεί ότι την εξελισσόμενη μάχη παρασκηνίου η Άνγκελα Μέρκελ έχει αρνηθεί να πάρει θέση. Κατά την τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας CDU/CSU, όταν η συζήτηση έφτασε στο θέμα του χρίσματος, «παρακολουθούσε ανέκφραστη ή κοίταζε το κινητό της», έγραψαν τα γερμανικά ΜΜΕ.

Η πρώην υπουργός Παιδείας και εκ των στενότερων συνεργατών της όμως, η Ανέτε Σαβάν, με δήλωσή της στην σημερινή BILD εξέφρασε την προτίμησή της για τον 'Αρμιν Λάσετ, κατηγορώντας μάλιστα τον Μάρκους Ζέντερ ότι διχάζει το κόμμα.

«Τώρα η Ένωση κατευθύνεται προς μια αιματηρή σφαγή. Στο τέλος θα έχουμε έναν υποψήφιο Καγκελάριο, ο οποίος θα ονομάζεται μεν νικητής, αλλά στην πραγματικότητα θα είναι λαβωμένος. Ο Ζέντερ θα πρέπει να αντιμετωπίσει την ταμπέλα του αδίστακτου εξουσιομανή, ενώ ο Λάσετ την ταμπέλα του αντιδημοφιλούς μελάτου αβγού», σχολιάζει η BILD.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ