Καθοριστικό 48ωρο αποφάσεων Μητσοτάκη για άρση των περιορισμών

Καθοριστικό 48ωρο αποφάσεων Μητσοτάκη για άρση των περιορισμών

Παρά τα όσα γράφονται και λέγονται η πραγματικότητα φαίνεται πως είναι μία: Καμία απόφαση που σχετίζεται με συγκεκριμένες ημερομηνίες για άρση των περιοριστικών μέτρων δεν έχει ληφθεί. Μπορεί πολλοί να εκτιμούν ότι γνωρίζουν το τι τελικώς θα αποφασίσει η κυβέρνηση όμως ο κύκλος των κρίσιμων συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου μόλις αρχίζει. Για την ακρίβεια πρόκειται για τηλεδιασκέψεις, οι οποίες και θα καθορίσουν τις τελικές αποφάσεις και τα χρονοδιαγράμματα για το πλάνο της επόμενης μέρας. 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το πρωί της Τετάρτης θα έχει διαβουλεύσεις με την αρμόδια επιστημονική επιτροπή λοιμοξιολόγων αλλά και στενούς του συνεργάτες με κύριο στόχο την αποκρυστάλλωση και καθορισμό των επόμενων βημάτων. Όπως επιμένει η ίδια πηγή, «λευκός καπνός» δεν πρόκειται να βγει μέσα στις επόμενες ώρες, όμως πιθανότατα στο τέλος της εβδομάδας θα υπάρχει πλέον μία καθαρή εικόνα για το τί μέλλει γενέσθαι ώστε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο κ. Μητσοτάκης μέσα από ένα νέο τηλεοπτικό μήνυμα να δημοσιοποιήσει το πλαίσιο των αποφάσεων.

Όπως πληροφορείται το liberal.gr η μοναδική απόφαση που δείχνει να βρίσκεται πολύ κοντά στο να «κλειδώσει» είναι η παράταση μίας εβδομάδας των περιοριστικών μέτρων πέραν της  27ης Απριλίου. 

Οι περιορισμοί δηλαδή φαίνεται να φτάνουν μέχρι και τις 4 Μαΐου. Προσοχή όμως, ακόμα και αυτή η εκδοχή παραμένει μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, μία σοβαρή πιθανότητα και όχι κάτι το οριστικό. Σε κάθε περίπτωση κομβική θα είναι η εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων, η οποία το πρωί της Τετάρτης θα παρουσιάσει τα δεδομένα της εξάπλωσης του κορονοϊού στον πρωθυπουργό και εκείνος με τη σειρά του θα δώσει το πράσινο φως για τα επόμενα στάδια. Θα ακολουθήσουν και άλλες επαφές του κ. Μητσοτάκη προκειμένου να καθοριστεί το κυβερνητικό πλάνο μέρα μέρα. 

Μεγάλος στόχος πάντως του Μεγάρου Μαξίμου είναι η ενίσχυση του τουρισμού, εκτός βεβαίως από την άρση των περιοριστικών μέτρων. Η τουριστική βιομηχανία άλλωστε έχει πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και στην κυβέρνηση το γνωρίζουν καλά. Κλειδί στην αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος θα είναι η ευρωπαϊκή προσέγγιση γιαυτό και ήδη η ελληνική κυβέρνηση κινείται προς την κατεύθυνση αυτή. Μόνο τυχαία λοιπόν δεν ήταν η επικοινωνία του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ, από τον οποίο ζήτησε «οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες να επεξεργαστούν ένα συνεκτικό πλαίσιο για την εξομάλυνση των μεταφορών και της τουριστικής δραστηριότητας». Με άλλα λόγια δηλαδή ο πρωθυπουργός έβαλε στην ευρωπαϊκή ατζέντα το σημαντικό για την Ελλάδα θέμα, το οποίο άλλωστε δεν μπορεί να λυθεί μόνο με εθνικές πολιτικές. Είναι προφανές όμως ότι το ζήτημα αυτό ακόμα απέχει καθώς προηγούνται άλλα βήματα εσωτερικού χαρακτήρα.