Καθολικό λουκέτο στη Γερμανία

Καθολικό λουκέτο στη Γερμανία

«Πρόκειται για μέτρα άνευ προηγουμένου για την χώρα μας, αλλά είναι αναγκαία», τόνισε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ η οποία ανακοίνωσε μέτρα περαιτέρω περιορισμού της λειτουργίας της αγοράς και της κίνησης των πολιτών και επανέλαβε ότι πρωταρχικός στόχος παραμένει η επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού.

«Όσο καλύτερα τηρήσει ο καθένας τους κανόνες, τόσο συντομότερα θα περάσει αυτή η φάση» ανέφερε η Καγκελάριος Μέρκελ. 

Σε συνεννόηση με τα 16 ομόσπονδα κρατίδια, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι όλα τα καταστήματα λιανικού εμπορίου θα παραμείνουν κλειστά, εκτός από όσα πωλούν τρόφιμα, τα φαρμακεία, τις τράπεζες, τα βενζινάδικα, τις εταιρίες μεταφορών, τα καθαριστήρια και τα κομμωτήρια.

Κλειστά θα παραμείνουν ακόμη μουσεία, θέατρα, μπαρ, κλαμπ, εκθέσεις, γκαλερί, ζωολογικοί κήποι, καζίνο, γυμναστήρια, κολυμβητήρια και αθλητικοί χώροι, ενώ απαγορεύεται στο εξής η συγκέντρωση πλήθους σε χώρους όπως πανεπιστήμια και εκκλησίες, αλλά και τα ταξίδια με τουριστικά λεωφορεία. Τα σχολεία έχουν ήδη κλείσει στο σύνολο της χώρας.

Την ίδια ώρα, οι Πράσινοι στη Γερμανία ζητούν μια «ασπίδα οικονομικής προστασίας» για την ζώνη του ευρώ για να βοηθηθούν οι χώρες που πλήττονται από τον κορονοϊό: «Ειδικά προς την Ιταλία πρέπει να σταλεί ένα σαφές μήνυμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. 

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το σύστημα υγείας «θα φτάσει στα όριά του». Σύμφωνα με την εφημερίδα Tagesspiegel, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν απηύθυνε χθες επιστολή σε όλα τα νοσοκομεία και τις κλινικές της χώρας ζητώντας τους να προετοιμαστούν «τώρα