7ος χρόνος, ημέρα 2150η
Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021

Κ. Χατζηδάκης για εργασιακό: Κάθε ώρα υπερωρίας θα πληρώνεται κατά 40% περισσότερο από τη συμβατική

Κάθε ώρα υπερωρίας θα πληρώνεται κατά 40% περισσότερο από τη συμβατική

Οι υπερωρίες όχι μόνον θα πληρώνονται αλλά πηγαίνουν και στον ευρωπαϊκό μέσο όρο ενώ κατοχυρώνεται το οκτάωρο μέσω και της ψηφιακής κάρτας εργασίας  δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης. 

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε πως έχουν κολλήσει στη «καραμέλα» του χρόνου διευθέτησης εργασίας, διευκρινίζοντας ότι αν δεν το ζητήσει ο εργαζόμενος δεν θα γίνεται.

«'Εχουν διαβάσει άλλο νομοσχέδιο προφανώς» είπε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε πως στο νομοσχέδιο υπάρχει, για πρώτη φορά, μέριμνα για χορήγηση άδειας πατρότητας 14 ημερών, παράμετρος χορήγησης γονεϊκής άδειας 2 μηνών και στους δύο γονείς, η οποία για πρώτη φορά θα πληρώνεται από τον ΟΑΕΔ, 

Παράλληλα, αναφερόμενος στα θετικά μέτρα επεσήμανε πως οι εργατοτεχνίτες εξισώνονται με τους υπαλλήλους ενώ υπάρχει πρόνοια για μέτρα που αφορούν την προστασία και ασφάλεια των εργαζόμενων σε delivery.

Στη βάση του νομοσχεδίου υπάρχει η πρόβλεψη για την ψηφιακή κάρτα αλλά και τη λήψη μέτρων για την τηλεργασία με το δικαίωμα αποσύνδεσης να κατοχυρώνεται πρώτη φορά και την Ελλάδα να είναι η τρίτη χώρα μετά από την Ιταλία και τη Γαλλία στην ΕΕ που προχωρά ως προς αυτό.

Όσον αφορά ειδικά το ζήτημα των υπερωριών, ο Κωστής Χατζηδάκης ξεκαθάρισε πως αυτές όχι μόνο διατηρούνται αλλά κάθε ώρα υπερωρίας θα πληρώνεται κατά 40% περισσότερο σε σχέση με τη συμβατική ώρα απασχόλησης.

«Και το οκτάωρο το οποίο φυσικά κατοχυρώνεται με το νομοσχέδιο και οι υπερωρίες και κάθε μορφή εργασίας θα ελέγχονται με την ψηφιακή κάρτα» τόνισε ο υπουργός Εργασίας, διευκρινίζοντας πως το εγχείρημα αυτό θα προχωρήσει εντός των επόμενων μηνών.

Απαντώντας στο ερώτημα του εάν ενέχει κίνδυνο ένας υπάλληλος να κάνει υπερωρίες χωρίς να τις πληρωθεί και περαιτέρω εάν κινδυνεύει με απόλυση εφόσον αρνηθεί να τις κάνει, ο Κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε πως σκοπίμως οι διαφωνούντες με το νομοσχέδιο μπερδεύουν τον όρο της υπερωρίας με αυτόν της διευθέτησης και ξεκαθάρισε πως τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συναίνεση του εργαζόμενου ενώ είναι αυτομάτως άκυρη μια απόλυση που θα μπορούσε να προκύψει επειδή ο εργοδότης ζήτησε ανεπίσημα κάτι από τον υπάλληλο και αυτός το απέρριψε.