Καθαίρεση Λοβέρδου: Η Φώφη ταμπουρώνεται στη θέση της

Καθαίρεση Λοβέρδου: Η Φώφη ταμπουρώνεται στη θέση της

Ως κεραυνός εν αιθρία ήχησε στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ η καθαίρεση του Αντρέα Λοβέρδου από την θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και η αντικατάστασή του από τους Κώστα Σκανδαλίδη και Μιχάλη Κατρίνη. Η κοινοβουλευτική Ομάδα δεν είχε ενημερωθεί, το έμαθε από την σχετική ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη. Μέλη της αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τη διαρροή ότι η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο της καλύτερης αξιοποίησης των στελεχών του κόμματος.

Η ανακοίνωση έγινε στον Α. Λοβέρδο από την Φ. Γεννηματά σε συνάντησή τους στη Χαριλάου Τρικούπη. Σύμφωνα με κύκλους της Προέδρου η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα. Ωστόσο στη λιτή και τυπική - θα λέγαμε και ψυχρή - ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Λοβέρδος, επισημαίνει ότι η αντικατάστασή του ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου «υπήρξε επιλογή και απόφαση της Προέδρου».

Διερμηνεύοντάς το, δεν θα λέγαμε ότι είναι αυτό που χαρακτηρίζεται ως «κοινή συναινέσει».

Δύο κυρίως ερμηνείες επικράτησαν για την απόφαση Γεννηματά. Η μία (συνυπολογίζοντας και την απομάκρυνση Βενιζέλου), θεωρεί ότι «εκκαθαρίζει το τοπίο» ενόψει μιας μελλοντικής σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ως γνωστόν, ο έως χθες κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος είναι κάθετα αντίθετος στο ενδεχόμενο προοδευτικής συμμαχίας για την οποία μίλησε πρόσφατα ο Γιώργος Παπανδρέου, ή προοδευτικής διακυβέρνησης, για την οποία έκανε λόγο στη Βουλή η Φώφη Γεννηματά, και στην οποία υπερθεμάτισε μετ’ επαίνων ο Αλέξης Τσίπρας. Αναλλοίωτη άποψη του Λοβέρδου ανέκαθεν είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με τις προοδευτικές δυνάμεις.

Άλλωστε το ίδιο πιστεύει, σύμφωνα και με τις δημοκοπήσεις, η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου που ψηφίζει ΚΙΝΑΛ. Σε μια σύγκλιση με Τσίπρα η Φώφη θα έμενε χωρίς κόμμα.

Η ετέρα ερμηνεία - η οποία έχει περισσότερη αληθοφάνεια κατά τη γνώμη μας - είναι το γεγονός ότι ο Α. Λοβέρδος έχει επισήμως ενημερώσει την Φ. Γεννηματά και άλλα στελέχη του ΚΙΝΑΛ, πως προτίθεται να είναι υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος.

Δεδομένου ότι η θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου εξασφαλίζει επικοινωνιακό πλεονέκτημα και πρόσθετο πολιτικό βάρος, η κα Γεννηματά τον καθαίρεσε θέλοντας να τον αποκόψει από αυτές τις δυο πηγές πολιτικής δύναμης.

Η αποστασιοποίηση των δύο είχε υπάρξει από καιρό. Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξη στην ΕΡΤ η κα Γεννηματά ρωτήθηκε και δήλωσε ότι δεν έχει διαβάσει το βιβλίο του Λοβέρδου «Απόπειρα δολοφονίας» (που αναφέρεται στην περιπέτειά του με την παραπομπή για τη Novartis) γιατί είχε «άλλες προτεραιότητες»!

Όσο για την εκμυστήρευση Λοβέρδου, που διατυπώνεται στο βιβλίο, ότι σκέφθηκε να δείρει τον Τσίπρα στη Βουλή, από αγανάκτηση για την σπίλωση που υπέστη με την παραπομπή του, η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κράτησε αποστάσεις λέγοντας «Ο κάθε συγγραφέας, και ο συγκεκριμένος, αναλαμβάνει την ευθύνη γι’ αυτά που γράφει».

Αρκετοί θεωρούν ότι η Γεννηματά με τον Παπανδρέου θέλουν να κρατήσουν το «μαγαζάκι» που κληρονόμησαν, ανεξαρτήτως της συρρικνωμένης απήχησής του.

Σε κάθε περίπτωση το ΚΙΝΑΛ δείχνει να μπαίνει σε μια ακόμη φάση εσωστρέφειας. Κλείνεται στο καβούκι του σε μια εποχή που δεν υπάρχει φορέας να υποδεχθεί την ψήφο όσων κεντρώων ψηφοφόρων θα απομακρύνονται από τη ΝΔ. Και με δεδομένη την διαπιστωμένη αδυναμία Τσίπρα να παρεισφρήσει στον κεντρώο χώρο, αφήνει ελεύθερο το πεδίο του Μητσοτάκη.

Διαβάστε ακόμα:

Η Φ. Γεννηματά έπαυσε τον Αν. Λοβέρδο από κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ