Κατέρρευσε σε ιστορικό χαμηλό η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Απρίλιο
Ευρωζώνη

Κατέρρευσε σε ιστορικό χαμηλό η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Απρίλιο

Σε ιστορικό χαμηλό βυθίστηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης τον Απρίλιο, σε ακόμα ένα σημάδι πως η πανδημία του κορονοϊού προκαλεί καταστροφικές οικονομικές συνέπειες. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, ο σύνθετος δείκτης PMI της Markit υποχώρησε στις 13,5 μονάδες τον Απρίλιο, ενώ τον Μάρτιο είχε καταγράψει τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση στην ιστορία του στις 29,7 μονάδες. Παράλληλα, ο δείκτης υπηρεσιών μειώθηκε και αυτός σε ιστορικό χαμηλό στις 11,7 μονάδες, σε σχέση με τις εκτιμήσεις που τον τοποθετούσαν στις 24. 

Σύμφωνα με την IHS Markit, τα μεγέθη των PMIs είναι ενδεικτικά για την οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία οδηγείται σε ύφεση περίπου 7,5%.

«Ο Απρίλιος έδειξε μια άνευ προηγουμένου καταστροφή στην οικονομία της Ευρωζώνης εν μέσω των μέτρων για τον περιορισμό του κορονοϊού», αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson. «Το μέγεθος της κατάρρευσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε ολόκληρη την Ευρωζώνη ξεπερνά κατά πολύ οτιδήποτε έχουμε δει τα προηγούμενα 20 χρόνια συλλογής στοιχείων», πρόσθεσε ο ίδιος. 

PMI
Πηγή Bloomberg

«Βουτιά» - ρεκόρ και στη Γερμανία  

Σε ιστορικό χαμηλό υποχώρησε και ο PMI στη Γερμανία και συγκεκριμένα στις 17,1 μονάδες, έναντι 35 τον προηγούμενο μήνα και 31 που ανέμεναν οι αναλυτές.

«Ζωγραφίζει μια συγκλονιστική εικόνα του αντίκτυπου της πανδημίας στις επιχειρήσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Phil Smith, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, τονίζοντας ότι τα στοιχεία του Απριλίου έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στη μεταποίηση και τις υπηρεσίες της Γερμανίας μειώθηκε με πρωτοφανείς ρυθμούς.

«Συγκριτικά με το χαμηλό των 36,3 μονάδων κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση, η τιμή των 17,1 μονάδων για τον δείκτη PMI σκιαγραφεί μια σοκαριστική εικόνα για τον αντίκτυπο της πανδημίας στις επιχειρήσεις», πρόσθεσε.

Ο υποδείκτης PMI για τον τομέα υπηρεσιών σημείωσε επίσης «βουτιά» στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 15,9 μονάδων από τις 31,7 ένα μήνα νωρίτερα. Ο PMI για τη μεταποίηση υποχώρησε στις 34,4 από τις 45,4 μονάδες τον Μάρτιο.

Claudio Furlan/LaPresse via AP