Kατέρρευσε από βομβαρδισμό το κτίριο που στέγαζε AP και Al Jazeera - Nεκρός από ρουκέτα στο Τελ Αβίβ
Αμείωτες οι συγκρούσεις σε Γάζα και Ισραήλ

Kατέρρευσε από βομβαρδισμό το κτίριο που στέγαζε AP και Al Jazeera - Nεκρός από ρουκέτα στο Τελ Αβίβ

Αμείωτη παραμένει η ένταση των συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων του Ισραήλ και της Χαμάς χωρίς μέχρι στιγμή να φαίνεται κάποιο ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης.

Κτίριο 12 ορόφων στη Γάζα, όπου στεγάζονται τα γραφεία του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press, με έδρα τις ΗΠΑ και του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera, με έδρα το Κατάρ, κατέρρευσε το μεσημέρι του Σαββάτου, αφότου επλήγη από ισραηλινούς πυραύλους.

IDF: Το χρησιμοποιούσε η Χαμάς για στρατιωτικούς σκοπούς

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) επιβεβαίωσαν τον βομβαρδισμό του πολυώροφου κτιρίου στη Λωρίδα της Γάζας και σημείωσαν πως το εν λόγω κτίριο το χρησιμοποιούσε η Χαμάς για στρατιωτικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με τις IDF, το κτίριο, όπου στεγάζονταν τα γραφεία του Associated Press και του Al Jazeera, χρησιμοποιείτο από τη Χαμάς ως κεντρικά των υπηρεσιών πληροφοριών της, μεταξύ άλλων.

«Οι Ισραηλινών Δυνάμεις Άμυνας έπληξαν έναν αριθμό τέτοιων κτιρίων τις τελευταίες ημέρες, όμως πριν το κάνουμε, λαμβάνουμε μέτρα προκειμένου να προσπαθήσουμε και να διασφαλίσουμε ότι άμαχοι δεν θα πληγούν. Καλέσαμε τους ενοίκους του κτιρίου και τους ειδοποιήσαμε να φύγουν. Στείλαμε μηνύματα sms…. Παρείχαμε επαρκή χρόνο για την εκκένωση του κτιρίου», επισημαίνουν οι IDF στην αγγλική έκδοση του λογαριασμού τους στο Twitter.

«Θα το πούμε ξανά: Όταν η Χαμάς εγκαθιστά στρατιωτικά στοιχεία στο εσωτερικό ενός τέτοιου κτιρίου, αποτελεί έναν νόμιμο στρατιωτικό στόχο. Πρόκειται ξεκάθαρα για διεθνές δίκαιο. Όλα τα πολυώροφα κτίρια, που στοχοθέτησαν οι IDF, χρησιμοποιούντο για στρατιωτικούς σκοπούς, το καθένα εξ αυτών», τονίζουν οι IDF.

Ένας Ισραηλινός σκοτώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο Ραμάτ Γκαν, στα περίχωρα του Τελ Αβίβ, έπειτα από τη ρίψη ρουκέτας από τη Λωρίδα της Γάζας. «Απολογισμός μετά την έκρηξη μιας ρουκέτας στο Ραμάτ Γκαν: ένας νεκρός», έγραψε σε μήνυμα στο Twitter ο Μίκι Ρόζενφελντ, ο εκπρόσωπος τύπου της ισραηλινής αστυνομίας.

Οι υπηρεσίες διάσωσης του Ισραήλ διευκρίνισαν, σε ένα δελτίο τύπου, ότι ο άνδρας βρέθηκε «σοβαρά τραυματισμένος» και υπέκυψε στα τραύματά του.

Πηγή: AP Images

Πυρκαγιά στην Ασντότ από ρουκέτα της Χαμάς

Ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τους μαχητές των Ταξιαρχιών Εζ αντ Ντιν Αλ Κάσαμ, του στρατιωτικού βραχίονα της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, έπληξε χθες την ισραηλινή πόλη Ασντότ, προκαλώντας μεγάλη πυρκαγιά, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς ανακοίνωσε πως εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον των ισραηλινών πόλεων Μπερσέβα και Ασντότ σε αντίποινα για το πολύνεκρο πλήγμα της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στον καταυλισμό προσφύγων Ας Σάτι, στην πόλη της Γάζας.

«Ομοβροντίες ρουκετών εκτοξεύονται ασταμάτητα από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του νότιου Ισραήλ. Απόψε μια ρουκέτα έπληξε την πόλη Ασντότ – δείτε μόνοι σας τη ζημιά. Αυτό δεν θα μείνει αναπάντητο», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανάρτηση στη ροή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, μεταφορτώνοντας βίντεο στο οποίο εικονίζεται η πυρκαγιά.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας The Jerusalem Post, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε εργοστάσιο στην περιοχή του λιμανιού. Δεν υπάρχουν ως αυτό το στάδιο πληροφορίες για τραυματίες.

Δέκα μέλη οικογένειας Παλαιστινίων νεκρά από αεροπορικό πλήγμα

Δέκα μέλη μιας οικογένειας Παλαιστινίων σκοτώθηκαν το πρωί του Σαββάτου σε αεροπορικό πλήγμα του ισραηλινού στρατού στο δυτικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε η παλαιστινιακή υπηρεσία διάσωσης.

Μεταξύ των θυμάτων είναι οκτώ παιδιά και δύο γυναίκες που σκοτώθηκαν την ώρα που βρίσκονταν σε τριώροφη κατοικία στον καταυλισμό προσφύγων αλ Σάτι, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του ανακοίνωσε στη διάρκεια της νύκτας ότι εξαπέλυσε τουλάχιστον πέντε πλήγματα εναντίον της Γάζας.

Μεταξύ των στόχων του Ισραήλ, όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο στρατός, ήταν ένα από τα στρατηγεία του Ταουφίκ Αμπού Νάιμ, διοικητή των δυνάμεων ασφαλείας της Χαμάς, καθώς και "πολλά σημεία εκτόξευσης ρουκετών" στο βόρειο και νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, αλλά και κτίρια "της υπηρεσίας Πληροφοριών του στρατού" της Χαμάς.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των παλαιστινιακών αρχών χθες Παρασκευή, 126 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, εκ των οποίων 31 παιδιά, και 950 έχουν τραυματιστεί από τη Δευτέρα από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας.

Περισσότερες από 2.000 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί εναντίον του Ισραήλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 9 άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί και ένας στρατιώτης, και να τραυματιστούν περισσότεροι από 560.

Παρίσι: Συγκρούσεις της αστυνομίας με διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων 

Η αστυνομία στο Παρίσι έκανε χρήση δακρυγόνων και στόχευσε με αντλίες νερού υπό πίεση τους διαδηλωτές, που αψήφησαν την απαγόρευση των αρχών για μια κινητοποίηση κατά των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, επιχειρώντας να διαλύσει τους εκατοντάδες συμμετέχοντες, που είχαν συγκεντρωθεί σε ομάδες.

Εκατοντάδες άνθρωποι έδωσαν επίσης το «παρών» σε διαδηλώσεις, που είχαν επιτρέψει οι αρχές, σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, μεταξύ άλλων στη Λιόν και τη Μασσαλία, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε ειρηνικό κλίμα.

Στο Παρίσι, η κινητοποίηση απαγορεύτηκε από την αστυνομία και έπειτα από αίτημα του υπουργού Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, με τις αρχές να επικαλούνται φόβους για πρόκληση βίαιων επεισοδίων.

Διαβάστε ακόμα:

-  «Μεγάλη ανησυχία» εξέφρασε ο Μπάιντεν στον Νετανιάχου

- Νετανιάχου σε Μπάιντεν: Κάνουμε τα πάντα για να μην βλάψουμε ανθρώπους που δεν εμπλέκονται