Κατατίθεται η ρύθμιση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Κατατίθεται η ρύθμιση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Κατατίθεται ενδεχομένως και σήμερα η νομοθετική ρύθμιση που θα ρυθμίζει τα λάθη της εφορίας για τα αναδρομικά των ετών 2010-2013, ενώ ταυτόχρονα θα περιορίζει τις επιβαρύνσεις στους συνταξιούχους και θα μειώνει ή θα σβήνει τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που αδίκως έχουν καταλογιστεί.

Οι τελευταίες εντολές προς τις  Δ.Ο.Υ είναι να προχωρήσουν σε επανεκκαθάριση των ποσών των αναδρομικών σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης φορολογικής νομοθεσίας.

Ειδικότερα, η ρύθμιση Βεσυρόπουλου θα προβλέπει:

1. Διαγραφή των ποσών φόρου που λανθασμένα βεβαιώθηκαν στους συνταξιούχους από τις Δ.Ο.Υ. Υπολογίζεται ότι περίπου 2.000 συνταξιούχοι οι οποίοι ενώ είχαν υποβάλει συμπληρωματικές δηλώσεις για τα αναδρομικά και είχαν πληρώσει τους φόρους που αναλογούν, έλαβαν νέο ειδοποιητήριο με το οποίο καλούνταν να ξαναπληρώσουν.

2. Επιμερισμό των αναδρομικών ποσών στα χρόνια που ανάγονται, μέτρο που μειώνει τη φορολογική επιβάρυνση των συνταξιούχων. Δηλαδή οι συνταξιούχοι στους οποίους απονεμήθηκε με καθυστέρηση η πρώτη σύνταξη και έλαβαν το 2013 αναδρομικά ποσά για 2 ή 3 χρόνια θα έχουν τη δυνατότητα να  «σπάσουν» τα αναδρομικά στα χρόνια που αφορούν, περιορίζοντας έτσι το φόρο που θα πληρώσουν. Από τη στιγμή που τα αναδρομικά θα επιμεριστούν σε περισσότερα χρόνια θα μειωθεί και η αντίστοιχη επιβάρυνση.

3. Παράταση της προθεσμίας εξόφλησης του φόρους έως τις 31 Μάιου 2020. Κανονικά η προθεσμία έληγε την ερχόμενη Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου.