Καταθέτουν πρόταση οι Ρεπουμπλικάνοι για το επόμενο πακέτο στήριξης της οικονομίας

Καταθέτουν πρόταση οι Ρεπουμπλικάνοι για το επόμενο πακέτο στήριξης της οικονομίας

Έπειτα από μέρες σκληρών διαπραγματεύσεων που προκάλεσαν διαμάχες στους κόλπους τους, οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας καταθέτουν την νομοθετική πρόταση τους πρόταση για το επόμενο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.

Κεντρικό ρόλο στις συζητήσεις είχαν οι Μαρκ Μεντοουζ προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Λάρι Κουντλοου επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του προέδρου, Στίβεν Μνουτσιν Υπουργός Οικονομικών και ο Μιτς Μακονελ ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία.

Σύμφωνα με τον Μνούτσιν, το αναφερόμενο πακέτο βοήθειας ύψους περίπου 1.2 τρις δολαρίων θα περιέχει διευρυμένες παροχές ανεργίας, με το ποσοστό "αναπλήρωσης μισθών" να φτάνει στο 70%.

Ο Κουντλοου δήλωσε στην εκπομπή του CNN "State of the Union" ότι το πακέτο θα περιλαμβάνει επιταγές 1.200 δολαρίω και ότι η κυβέρνηση θα επιμηκύνει το ομοσπονδιακό μορατόριουμ για έξωση.

Ωστόσο η πρόταση των Ρεπουμπλικάνων αποτελεί μόνο τη βάση των επερχόμενων δύσκολων διαπραγματεύσεων με τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι το Μάιο είχαν περάσει στην Βουλή των Αντιπροσώπων ένα νέο πακέτο στήριξης ύψους 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στις προτάσεις τους οι Δημοκρατικοί περιλαμβάνουν την παράταση παροχής του επιδόματος ανεργίας των 600 δολαρίων την εβδομάδα έως και τον Ιανουάριο έναντι του Ιουλίου, που ισχύει σήμερα, καθώς και τη θέσπιση ειδικού ταμείου 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παροχή επιδομάτων βαρέων και ανθυγιεινών σε επαγγελματίες ζωτικών κλάδων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τέλος, οι Δημοκρατικοί προτείνουν κονδύλια σχεδόν 1 τρισ. δολ. με αποδέκτες πολιτειακές, τοπικές και περιφερειακές κυβερνήσεις, που έχουν μεγάλα ελλείμματα στον προϋπολογισμό τους εξαιτίας της δραστικής μείωσης των εσόδων τους λόγω πανδημίας.

Τον Μάρτιο ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υπογράψει ένα πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το μεγαλύτερο στην ιστορία των ΗΠΑ.