Καταθέτουν ενώπιον του Κογκρέσου οι επικεφαλής Facebook και Twitter για τις εκλογές των ΗΠΑ

Καταθέτουν ενώπιον του Κογκρέσου οι επικεφαλής Facebook και Twitter για τις εκλογές των ΗΠΑ

Οι επικεφαλής των δυο μεγαλύτερων επιχειρήσεων κοινωνικής δικτύωσης  Facebook και Twitter- κλήθηκαν για εξηγήσεις στο Κογκρέσο σε διάστημα μικρότερο των τριών εβδομάδων. 

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook και ο Τζακ Ντόρσεϊ του Twitter έχουν κληθεί να απαντήσουν αφενός σε ερωτήσεις σχετικά με το πώς οι πλατφόρμες τους περιόρισαν τη δημοσίευση ενός αμφιλεγόμενου άρθρου σχετικά με τον γιο του Τζο Μπάιντεν και αφετέρου με το πώς χειρίστηκαν τις εκλογές.

Ο Ντόρσεϊ στα εισαγωγικά του σχόλια προέτρεψε τους πολιτικούς να συνεργαστούν με το Twitter για να αναλάβουν "τη συλλογική ευθύνη που αφορά την διάδοση επιβλαβούς περιεχομένου".

Ο Ζούκερμπεργκ πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε ρύθμιση ψηφιστεί πρέπει "να διατηρεί την ελευθερία των ανθρώπων να εκφραστούν και των επιχειρηματιών να χτίσουν νέα πράγματα".

Οι δυο επικεφαλείς είχαν υποσχεθεί πριν από τις εκλογές ότι θα προστατεύσουν τις πλατφόρμες τους από απόπειρες εξωτερικής χειραγώγησης της προεκλογικής εκστρατείας και αναρτήσεις που θα καλούν σε βία, ωστόσο οι ενέργειές τους προκάλεσαν την οργή του Ντόναλντ Τραμπ και του επιτελείου του. 

Σύμφωνα με τον Ντόρσεϊ, από τις 27 Οκτωβρίου έως τις 11 Νοεμβρίου, σχεδόν 300.000 tweets σημάνθηκαν ως αμφισβητούμενα και ενδεχομένως περιέχοντα παραπληροφόρηση. Πρόκειται για αριθμό που αντιπροσωπεύει το 0.2% του συνόλου των tweets, και η σήμανση ήταν ορατή στο 74% των Αμερικανών χρηστών που τα είδαν στη ροή τους.

Σημειώνεται ότι προ μερικών εβδομάδων οι επικεφαλείς των δύο μέσων κοινωνικής δικτύωσης αφορούσε το ζήτημα της νομοθετικής "ασπίδας" των κολοσσών της τεχνολογίας, συγκεκριμένα την παράγραφο 230 του νόμου για την  Ευπρέπεια των Επικοινωνιών.

Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν θέσει την παράγραφο 230 του σχετικού νόμου ως βασικό πεδίο που χρειάζεται αναθεώρηση, καθώς θεωρούν ότι οι Facebook, Twitter και YouTube της Google λογοκρίνουν τις πολιτικά συντηρητικές φωνές.

Οι πλατφόρμες έχουν αρνηθεί επανειλημμένα ότι λογοκρίνουν τον συντηρητικό λόγο, αντιτείνοντας ότι πολλοί συντηρητικοί έχουν τεράστια επιτυχία και διάδοση των απόψεών τους μέσω των υπηρεσιών τους.

Η παράγραφος 230 επιτρέπει στις διαδικτυακές πλατφόρμες να μην φέρουν νομική ευθύνη για τις αναρτήσεις των χρηστών τους και τις κινήσεις των διαχειριστών τους σχετικά με το περιεχόμενο. Μολονότι η σχετική νομοθεσία εγκρίθηκε τη δεκαετία του '90 προκειμένου να επιτρέψει στις νέες τότε τεχνολογικές εταιρείες να μεγεθυνθούν, γερουσιαστές και βουλευτές και των δύο παρατάξεων αμφισβητούν πια κατά πόσο είναι επίκαιρη, καθώς πλέον προστατεύει επιχειρηματικούς κολοσσούς έναντι των νομικών ευθύνης.