Κατατέθηκε πρόταση στο ιρανικό κοινοβούλιο για την αντίδραση της κυβέρνησης στην απόφαση Τραμπ

Κατατέθηκε πρόταση στο ιρανικό κοινοβούλιο για την αντίδραση της κυβέρνησης στην απόφαση Τραμπ

Το ιρανικό κοινοβούλιο κατέθεσε σήμερα μια πρόταση η οποία καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει «αναλογική και ανταποδοτική» δράση μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την πυρηνική συμφωνία την οποία είχε συμφωνήσει η Τεχεράνη με τις παγκόσμιες δυνάμεις το 2015, σύμφωνα με το Fars News.

Ο Χοτζατολεσλάμ Μοτζιτάμπα Ζουλνουρί, ο οποίος ηγείται της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τα πυρηνικά, δήλωσε πως η πρόταση καλεί την κυβέρνηση του Χασάν Ροχανί να εξασφαλίσει «τις απαραίτητες εγγυήσεις» από τις υπόλοιπες χώρες που υπέγραψαν την πυρηνική συμφωνία. Αυτές είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ρωσία και η Κίνα.

Ο Ζουλνουρί, βουλευτής της πόλης Κομ, δεν προδιέγραψε ποιες εγγυήσεις θα επιδιωχθεί να διασφαλιστούν, αλλά είπε ότι αν δεν εκπληρωθούν, το Ιράν θα πρέπει να επαναλάβει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε υψηλό βαθμό.

Ο Αλί Μοταχαρί, ένας βουλευτής από την Τεχεράνη, είπε πως υπάρχει μια «περιορισμένη ευκαιρία» για τις ευρωπαϊκές δυνάμεις να «προσφέρουν μια στέρεη εγγύηση» η οποία θα επιτρέψει στο Ιράν να παραμείνει στη συμφωνία. «Αλλά αν αυτό δεν συμβεί, τότε είναι πιθανό ότι θα εξέλθουμε από την πυρηνική συμφωνία ή θα λάβουμε άλλα βήματα», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP