8ος χρόνος, ημέρα 2393η
Σάββατο, 21 Μαΐου 2022

Κατατέθηκε η ΠΝΠ για την απαλλαγή φόρου στα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα των ενστόλων

Κατατέθηκε η ΠΝΠ για την απαλλαγή φόρου στα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα των ενστόλων

Άμεση είναι η υλοποίηση της εξαγγελίας του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για απαλλαγή των πτητικών και καταδυτικών επιδομάτων καθώς σήμερα κατατέθηκε η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που περιλαμβάνει «απαλλαγή επιδόματος επικίνδυνης εργασίας με τη μορφή πτητικού επιδόματος και λοιπών αντίστοιχων επιδομάτων, καθώς και ειδικής αποζημίωσης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και πληρωμάτων ασθενοφόρων Ε.Κ.Α.Β. για αεροδιακομιδές κατά ποσοστό 100% από τον φόρο εισοδήματος».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΠΝΠ - Απαλλάσσεται, αναδρομικά από 1.1.2022, από τον φόρο εισοδήματος, κατά ποσοστό 100% αντί 65% που ισχύει, το επίδομα επικίνδυνης εργασίας που καταβάλλεται με τη μορφή πτητικού, καταδυτικού, ναρκαλιείας, αλεξιπτωτιστών, δυτών και υποβρύχιων καταστροφών σε αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος καθώς και η ειδική αποζημίωση που καταβάλλεται στο ιατρικό και νοσηλευτικό και τα πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία με αεροπορικά μέσα για παροχή πρώτων βοηθειών.

Δείτε την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους:

Υπενθυμίζεται πως τη σχετική ανακοίνωση είχε πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός πριν από περίπου δέκα ημέρες, κατά την τελετή παραλαβή των μαχητικών αεροσκαφών Rafale, στην Τανάγρα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας απαλλάσσονται από κάθε φόρο λέγοντας: «επένδυση στην άμυνα σημαίνει επένδυση στους ανθρώπους που την υπηρετούν. Για αυτό και σήμερα από εδώ από την Τανάγρα θέλω να ανακοινώσω μία σοβαρή ανταπόδοση της πατρίδας μας στο μεγάλο έργο που υπηρετούν. Στο εξής τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα που αφορούν πτήσεις, επιχειρήσεις αλεξιπτωτιστών, τις επιχειρήσεις των υποβρυχίων μας, τις υποβρύχιες καταστροφές και την ναρκαλιεία, απαλλάσσονται από κάθε φόρο».

Επιπλέον, εξειδικεύοντας υπογράμμιζε: «Το μέτρο αυτό αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις πρωτίστως, αλλά και την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική και το Λιμενικό. Και θα ισχύει και για τις αποζημιώσεις των στελεχών που παρέχουν ιατρική βοήθεια με αεροπορικά μέσα».

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέληγε: «είναι η ελάχιστη έκφραση ευγνωμοσύνης της πολιτείας για εκείνους που αγρυπνούν για να προκόβει η Ελλάδα με ειρήνη και ασφάλεια. Τους αξιωματικούς ή υπαξιωματικούς οπλίτες των τριών όπλων και των σωμάτων ασφαλείας. Αλλά και τους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής, τους αεροδιασώστες γιατρούς και νοσηλευτές. Όπως και τα πληρώματα του ΕΚΑΒ που δίνουν τη μάχη της υγείας σε κάθε απομακρυσμένο τόπο».