Καταστροφές από κουκουλοφόρους στο σταθμό του μετρό Πανεπιστήμιο - Συγκεντρώσεις και πορείες στην Αθήνα

Καταστροφές από κουκουλοφόρους στο σταθμό του μετρό Πανεπιστήμιο - Συγκεντρώσεις και πορείες στην Αθήνα

Με επεισοδιακό τρόπο έληξαν οι κατά τα άλλα ειρηνικές συγκεντρώσεις και πορείες που οργάνωσαν σήμερα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στο πλαίσιο της γενικής απεργίας που είχαν προκηρύξει. Συγκεκριμένα, μετά το τέλος των συγκεντρώσεων στις οποίες πήραν μέρος περίπου 10.000 άτομα, κουκουλοφόροι εισέβαλαν στον σταθμό Πανεπιστήμιο του μετρό και έσπασαν πολλά ακυρωτικά μηχανήματα εισιτηρίων. 

Ο σταθμός στο Πανεπιστήμιο γέμισε γυαλιά και άλλα υλικά, ενώ δεν υπήρχαν στο σημείο αστυνομικές δυνάμεις. Μία διμοιρία εμφανίστηκε μετά τις καταστροφές που προκλήθηκαν και αφού είχαν αποχωρήσει οι κουκουλοφόροι.

48ωρη απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται η χώρα καθώς η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν 48ωρη απεργία αντιδρώντας στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και στην φορο-επιδρομή, όπως αναφέρουν στις ανακοινώσεις τους, η οποία συνεχίζεται και αποτυπώνεται και στον νέο προϋπολογισμό. 

Συγκεκριμένα, η ΓΣΕΕ κάνει λόγο για αδιέξοδες και ανάλγητες κυβερνητικές πολιτικές που έχουν «στραγγαλίσει» ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και προειδοποιεί ότι θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις της στο πλαίσιο της πανεθνικής δράσης που θα πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα, σε συντονισμό με επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς της χώρας.

«Όσο συνεχίζονται οι ίδιες καταστροφικές και μνημονιακές πολιτικές, τόσο θα συνεχίζεται ο αγώνας, με κάθε μέσο και τρόπο» καταλήγει η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή. Νωρίτερα, στις 10:30 συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια τα μέλη του ΠΑΜΕ κατευθύνθηκαν προς την Αμερικανική πρεσβεία. Στο Μουσείο συγκεντρώθηκαν αριστερές οργανώσεις και πρωτοβάθμια σωματεία.

Στην 24ωρη απεργία θα συμμετέχει και η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αντιδρώντας στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων.

Οι εργαζόμενοι στον Τύπο και στα ΜΜΕ συμμετέχουν στην απεργία με απόφαση της ΕΣΗΕΑ, από τις 6 το πρωί της Πέμπτης έως τις 6 το πρωί της Παρασκευής.

Συμμετοχή έχουν δηλώσει και οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών, ενώ αναμένεται να υπολειτουργήσει συνολικά ο δημόσιος τομέας.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν οι δημόσιες δομές Υγείας και θα εξυπηρετούν μόνο επείγοντα περιστατικά, καθώς οι ομοσπονδίες γιατρών και νοσηλευτών έχουν προκηρύξει 24ωρες απεργίες.

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Στο μεταξύ, ταλαιπωρία περιμένει το επιβατικό κοινό αφού στάσεις εργασίας πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Πιο συγκεκριμένα:

- Το Μετρό (γραμμές 2,3) θα λειτουργήσει από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Λόγω της 24ωρης απεργίας δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του μετρό από τους σταθμούς Δουκίσσης Πλακεντίας - Αεροδρόμιο και αντίστροφα.

- Ο Ηλεκτρικός σιδηρόδρομος (Γραμμή 1 Πειραιάς – Κηφισιά) και το τραμ θα κινηθούν από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

- Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κυκλοφορούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Σημειώνεται ότι τα οχήματα θα αρχίσουν να αποσύρονται από τις 20:00.

- Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν τα τραίνα και ο προαστιακός έως τα μεσάνυχτα. Όπως ανακοίνωσε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ματαιώνονται τα βραδινά δρομολόγια στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη που αναχωρούν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Οι αμαξοστοιχίες 600/601 (από Αθήνα και Θεσσαλονίκη) που αναχωρούν στις 23:55 και 23:00 αντίστοιχα, το βράδυ της Πέμπτης, θα κυκλοφορήσουν μετά τη λήξη της απεργίας. Οι επιβάτες που έχουν ήδη εισιτήρια μπορούν να επικοινωνήσουν με την εταιρία για να ενημερωθούν για τον τρόπο εξαργύρωσής τους.

- Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια της χώρας καθώς στην απεργία συμμετέχει και η ΠΝΟ απεργία.

- Τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ, στη Θεσσαλονίκη θα γίνονται με προσωπικό ασφαλείας, καθώς θα κυκλοφορήσουν μόλις 75 λεωφορεία ανά βάρδια. 

- Τροποποιήσεις θα υπάρξουν επίσης στις πτήσεις της Olympic Air λόγω 4ωρης στάσης εργασίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων ΥΠΑ από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι.

Φωτογραφίες: Intimenews, Sooc