Κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών της πλουσιότερης γυναίκας της Αφρικής
Πορτογαλία

Κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών της πλουσιότερης γυναίκας της Αφρικής

O γενικός εισαγγελέας της Πορτογαλίας Κάρλος Αλεσάντρε διέταξε το πάγωμα και την κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών της «πλουσιότερης γυναίκας της Αφρικής» Ιζαμπέλ Ντος Σάντος, κόρης του πρώην προέδρου της Ανγκόλας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Correio Da Manha οι εισαγγελικές αρχές έδρασαν μετά από αίτημα του προέδρου της Ανγκόλας Ζοάο Λουρένσο, κατάσχοντας τους προσωπικούς και επαγγελματικούς λογαριασμούς της Ντος Σάντος και του συζύγου της. Η Ντος Σάντος με περιουσία πάνω από 2 δισ. δολάρια διετέλεσε πρόεδρος στην πετρελαϊκή εταιρεία της Ανγκόλας, την Sonagol, διορισμένη από τον πατέρα της Εντουάρντο Ντος Σάντος.

Μια τραπεζική πηγή με γνώση της υπόθεσης είπε στο πρακτορείο Reuters ότι κατασχέθηκαν λογαριασμοί της Ντος Σάντος στην πορτογαλική τράπεζα Millennium bcp. Άλλη πηγή του τραπεζικού τομέα είπε ότι κάποιοι λογαριασμοί κατασχέθηκαν και στην μικρή πορτογαλική τράπεζα EuroBic, στην οποία μέχρι πρόσφατα ήταν μεγαλομέτοχος η Ντος Σάντος, με ποσοστό 42,5%. 

Σημειώνεται ότι στα τέλη Δεκεμβρίου, οι Αρχές στην Ανγκόλα πάγωσαν τους προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς της Ντος Σάντος και του άνδρα της, καθώς και τα μερίδια των μετοχών τους σε εννέα κρατικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων ο όμιλος τηλεπικοινωνιών Unitel, η τράπεζα BFA, μια αλυσίδα σουπερμάρκετ και ένα εμπορικό κέντρο.

Οι εισαγγελείς θεωρούν ότι η ίδια και ο σύζυγός της οφείλουν πάνω από ένα δισ. δολάρια στην χώρα μετά από ύποπτες πληρωμές που έγιναν από εταιρείες, όπως η κρατική πετρελαϊκή Sonangol και η κρατική εταιρεία διαμαντιών, Sodiam, στις οποίες είχαν μερίδια μετοχών.

Φωτογραφία: AP