Καταρρέει ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ιταλία - Ο Μ. Ρέντσι αποσύρει τους υπουργούς του

Καταρρέει ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ιταλία - Ο Μ. Ρέντσι αποσύρει τους υπουργούς του
AP Photo/Andrew Medichini

Βαθιά κυβερνητική κρίση έχει ξεσπάσει στην Ιταλία, μετά την απόφαση του Ματτέο Ρέντσι να αποσύρει από τον συνασπισμό που κυβερνά τη χώρα τους υπουργούς του. Ο Ρέντσι είχε από καιρό απειλήσει με παραίτηση από την κυβέρνηση, καθώς αντιτίθεται στα σχέδια του πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε σχετικά με τον τρόπο κατανομής των δισεκατομμυρίων ευρώ των ευρωπαϊκών κονδυλίων που αναλογούν στη χώρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας της.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Ρέντσι είχε θέσει και άλλα ζητήματα, όπως το να αλλάξουν οι προτεραιότητες στη συνολική χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και να ενεργοποιήσει η Ιταλία τα 37 δισεκατομμύρια που μπορεί να της διαθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

Ο Ρέντσι σε συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε ότι αποσύρονται από την κυβέρνηση οι Τερέσα Μπελανόβα και Έλενα Μπονέτι. Η απόφαση Ρέντσι, η οποία πυροδοτεί μια νέα πολιτική κρίση στην Ιταλία και μάλιστα εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας, αφήνει ουσιαστικά τον κυβερνητικό συνασπισμό χωρίς πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Στη πράξη αυτό σημαίνει ότι ο Τζ. Κόντε, είτε θα αναγκαστεί να μεταβεί στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, προκειμένου να παραιτηθεί, είτε θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο. 

«Δεν είναι εύκολη απόφαση, αλλά η κρίση έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες. Δεν παίζουμε με τους θεσμούς, διότι η Δημοκρατία δεν είναι τηλεοπτικό σόου», τόνισε ο Ρέντσι. Και προσέθεσε ότι «δεν θα συνεργαστεί, σε καμία περίπτωση, με τις δυνάμεις της αντιευρωπαϊκής και εθνικιστικής δεξιάς».

Σε κάθε περίπτωση, όπως δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός, «οι παραιτήσεις αυτές στοχεύουν στο να ξεκαθαρίσει το τοπίο, και αν θέλουν να το πράξουν και οι άλλες δυνάμεις της κυβέρνησης, είναι κάτι το εφικτό».

Σημειωτέον πάντως, ότι δεν αναμένεται προσφυγή της χώρας σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, διότι στο κοινοβούλιο υπάρχει η αναγκαία πλειοψηφία για να σχηματισθεί νέα κυβέρνηση.

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη Τύπου του τόνισε ότι «δεν υπάρχει μόνο ένα όνομα για την πρωθυπουργία της χώρας». Θέλησε, ουσιαστικά, να αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να συνεχιστεί η κυβερνητική συνεργασία του με τα Πέντε Αστέρια, την κεντροαριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος και την Ιταλική Αριστερά, αλλά με διαφορετικό πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο πραγματικός λόγος που ο Ρέντσι επέλεξε αυτόν τον δρόμο είναι η πίεση που υφίστανται στις δημοσκοπήσεις το κόμμα του, το οποίο αποσπά μετά βίας το 3%. Την ίδια ώρα, ο Νικολά Τζινγκαρέτι, αρχηγός του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, όπου ξεκίνησε ο Ρέντσι την πολιτική του καριέρα υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα «σοβαρό πολιτικό λάθος που κανένας από τους Ιταλούς δεν θα μπορέσει να κατανοήσει».

Μια πρώτη απάντηση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε θα μπορούσε να φτάσει το βράδυ, στο τέλος του υπουργικού συμβουλίου που θα πρέπει να εξετάσει νέα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρηματιών που επλήγησαν οικονομικά από τον κορονοϊό, απόφαση που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση Κόντε. Υπουργικό συμβούλιο στο οποίο δεν είναι βέβαιο ότι θα συμμετάσχουν οι δυο υπουργοί (Γεωργίας και Ισότητας) του κόμματος «Ζωντανή Ιταλία» του Ρέντσι, που δήλωσαν ότι παραιτούνται.

Ο γραμματέας της Λέγκα, τέλος, Ματέο Σαλβίνι, μέσω διαδικτύου ζήτησε την άμεση προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.