Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για μερίσματα και εισοδήματα από ακίνητα

Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για μερίσματα και εισοδήματα από ακίνητα

Οφέλη από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης  θα έχουν και όσοι εισπράττουν μερίσματα αλλά και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια. Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει και τις δύο ανωτέρω κατηγορίες οι οποίες έχουν πληγεί από τη υγειονομική κρίση.

Για παράδειγμα σε ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία (ΙΚΕ) με μέρισμα για τα κέρδη του 2020 ύψους 30.000 ευρώ θα γλιτώσει από την εισφορά περί τα 676 ευρώ ετησίως. Στην περίπτωση που το μέρισμα φθάσει τα 40.000 ευρώ, τότε το όφελος φθάνει τα 1.326 ευρώ.

Δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που θα αποφασίσουν φέτος να μην «κόψουν» μέρισμα (για τα κέρδη του 2019) έτσι ώστε να επωφεληθούν από τη κατάργηση της εισφοράς στα κέρδη του 2020 που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο έτος. Δηλαδή τα ποσά του μερίσματος θα μεταφερθούν για το επόμενο έτος μαζί με το φετινό μέρισμα, έτσι ώστε να γλιτώσουν δύο χρονιές από την εισφορά αλληλεγγύης.

Μία ακόμα κατηγορία που έχει πληγεί σημαντικά από την υγειονομική κρίση και που τα τελευταία χρόνια πληρώνει τα «σπασμένα» της δημοσιονομικής κρίσης είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ αποκαλύπτουν ότι οι φόροι στην περιουσία εξαπλασιάστηκαν. Το 2010, αντιστοιχούσαν σε μόλις 0,2% του ΑΕΠ ή περίπου 600 εκατ. ευρώ. Το 2018, οι φόροι στην ακίνητη περιουσία είναι δέκα φορές πάνω ως ποσοστό του ΑΕΠ (2%) ή έξι φορές πάνω σε απόλυτα μεγέθη στα 3,6 δισ. ευρώ. Μετά τις περυσινές μειώσεις το ποσό περιορίσθηκε στα 2,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες για τα εισοδήματα από ενοίκια που θα εισπραχθούν φέτος καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης.

Για παράδειγμα κάποιος που έχει εισοδήματα από ενοίκια

- ύψους 20.000 ευρώ, θα γλιτώσει 176 ευρώ

- ύψους 25.000 ευρώ, θα γλιτώσει 426 ευρώ

- ύψους 30.000 ευρώ, θα γλιτώσει 676 ευρώ

-ύψους 35.000 ευρώ, θα γλιτώσει 1.001 ευρώ

Ένα ακόμα σημαντικό μέτρο που θεσπίζει η κυβέρνηση είναι οι υπεραποσβέσεις για τρία έτη για πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις. Έτσι μια επιχείρηση που προχωρά σε ψηφιακό εκσυγχρονισμό της, δαπανώντας το ποσό των 50.000 ευρώ, θα εκπέσει από τα ακαθάριστα έσοδά της το ποσό των 100.000 ευρώ. Με φορολογικό συντελεστή 24% θα γλιτώσει φόρο εισοδήματος ύψους 24.000 ευρώ. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός πρόκειται για μια έμμεση ένεση ρευστότητας που μειώνει τον εταιρικό φόρο. Και δίνει κίνητρο επενδύσεων σε εξοπλισμό που βελτιώνει συνολικά την παραγωγικότητα, ψηφιοποιεί τις διαδικασίες και μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των επιχειρήσεων.

Μεγάλο στοίχημα χαρακτηρίζεται και το πρόγραμμα επιδότησης νέων θέσεων εργασίας. Το κόστος κάλυψης ασφαλιστικών εισφορών για 100.000 θέσεις υπολογίζεται στα 350 εκατ. ευρώ, ωστόσο αν η ζήτηση υπερκαλύψει αυτόν τον αριθμό, τότε η απόφαση της κυβέρνησης είναι να διατεθεί μεγαλύτερο κονδύλι, αξιοποιώντας και τις χρηματοδοτικές ροές από τα κοινοτικά κονδύλια.