Καταργείται για όλους η εισφορά αλληλεγγύης το 2023 - Bonus System στο Δημόσιο

Καταργείται για όλους η εισφορά αλληλεγγύης το 2023 - Bonus System στο Δημόσιο

Τέλος μπαίνει από το 2023 και μετά στην εισφορά αλληλεγγύης στο Δημόσιο, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ενώ αναφορικά με τον ιδιωτικό τομέα, για τον οποίο το μέτρο τελεί και φέτος σε αναστολή, ο στόχος είναι επίσης να καταργηθεί από την επόμενη χρονιά. Στην περίπτωση του Δημοσίου, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, μεταφράζεται σε αύξηση των καθαρών αποδοχών για όλους τους εργαζόμενους με ετήσιες αποδοχές άνω των 12.000 ευρώ.

Αλλαγές δρομολογούνται και σε ό,τι αφορά την «οριζόντια» αντιμετώπιση των δημοσίων υπαλλήλων όσον αφορά στη μισθολογική τους εξέλιξη. Η αρχή γίνεται από φέτος μέσα από τη δρομολόγηση δύο «καινοτόμων» (τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα) πολιτικών. Η πρώτη αφορά στη θέσπιση του bonus και στο Δημόσιο.

Αρχικά σε πιλοτικό επίπεδο και με την αξιοποίηση πόρων και από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα θεσμοθετηθεί χρηματική επιβράβευση για τμήματα του Δημοσίου στα οποία θα τίθενται συγκεκριμένοι στόχοι οι οποίοι και θα επιτυγχάνονται. Στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν προϋπολογιστεί πόροι της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ για το συγκεκριμένο μέτρο αλλά για να γίνει πιο ελκυστικό θα αξιοποιηθούν κονδύλια και από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το δεύτερο μέτρο αφορά στη θέσπιση ενός πλαισίου που θα επιτρέπει τη στελέχωση κρίσιμων θέσεων στο Δημόσιο, όχι μόνο μέσα από την ιεραρχία αλλά και με προσέλκυση στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα στα «πρότυπα» της πολιτικής που μπορεί ήδη να ακολουθηθεί στον ΕΦΚΑ μετά την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου.