Καταψηφίστηκε η απόσυρση του Obamacare, παρά τις βελτιώσεις

Καταψηφίστηκε η απόσυρση του Obamacare, παρά τις βελτιώσεις

Για λίγες ψήφους έχασε τελικά την πολυπόθητη πλειοψηφία η πρόταση νόμου που κατέθεσαν οι Ρεπουμπλικανοί στο πλαίσιο της προσπάθειας που έχουν αρχίσει για την απόσυρση του προγράμματος ασφαλιστικής κάλυψης που είχε νομοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, γνωστό ως Obamacare.

Παρά τις βελτιώσεις που έγιναν, το νομοσχέδιο που εισηγήθηκαν χθες δεν κατάφερε να αποσπάσει τη θετική ψήφο όλων των Ρεπουμπλικανών. Έτσι, οι επταετείς προσπάθειές τους να καταργήσουν το Obamacare έπεσαν για άλλη μία φορά στο κενό.

Ωστόσο, το θετικό στοιχείο είναι ότι εγκρίθηκε με οριακή πλειοψηφία η έναρξη της συζήτησης για την κατάργηση του Obamacare. Ακόμη κι ο John McCain επιστρατεύτηκε, ο οποίος αναγκάστηκε, χειρουργημένος, να πάει να δώσει την ψήφο του σε μία κρίσιμης σημασίας για τους Ρεπουμπλικανούς ψηφοφορία.

Ο πρόεδρος Trump αρκέστηκε να χαρακτηρίσει ως «ένα μεγάλο βήμα» την απόφαση για εκκίνηση της διαδικασίας συζήτησης, μολονότι στην πρώτη ψηφορορία που διεξήχθη δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τις 60 ψήφους που απαιτούνταν για την υιοθέτηση της πρότασής του, αφού συγκεντρώθηκαν 57 ψήφοι υπέρ έναντι 43 κατά.

Πάντως, πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι η αποτυχία να συγκεντρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία γεννά πολλές αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσο οι Ρεπουμπλικανοί θα καταφέρουν τελικά να περάσουν κάποιες προτεινόμενες τροποποιήσεις στο Obamacare.

Για τους μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανούς, εάν περάσουν οι τροποποιήσεις, τότε εκατομμύρια Αμερικανοί με χαμηλό εισόδημα θα βρεθούν σε δυσάρεστη θέση όσον αφορά την ασφαλιστική τους κάλυψη, αφού προβλέπονται μεγάλες περικοπές σε επιδόματα και παροχές. Από την άλλη πλευρά, οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικανοί ισχυρίζονται πως με τις εν λόγω τροποποιήσεις δεν επιτυγχάνονται μεγάλες αλλαγές στο πρόγραμμα υγείας του Obama.

Να σημειωθεί ότι η χθεσινή ψηφοφορία ήταν η πρώτη από αρκετές που πρόκειται να ακολουθήσουν αυτή την εβδομάδα για την απόσυρση ή αντικατάσταση τμημάτων του Obamacare.

Εννέα γερουσιαστές των ρεπουμπλικανών, μεταξύ των οποίων η μετριοπαθής Susan Collins από το Μέιν και ο συντηρητικός Rand Paul από το Κεντάκι, καταψήφισαν το νομοσχέδιο. Εάν το σχέδιο νόμου είχε εγκριθεί, θα έφερνε μεγάλες μειώσεις στην κάλυψη υγείας των συνταξιούχων και σε πρόγραμμα ασφαλιστικής κάλυψης των φτωχών Αμερικανών, ενώ παράλληλα θα μείωνε τις επιδοτήσεις οικονομικά ασθενέστερων ώστε να αντισταθμιστεί το κόστος της ασφάλισης υγείας.

Σημειώνεται πως προκειμένου να πειστούν οι Ρεπουμπλικανοί να υπερψηφίσουν την πρόταση νόμου, είχε κατατεθεί βελτίωση στη χθεσινή ψηφοφορία, με την οποία προβλεπόταν αύξηση 100 δισ. δολαρίων για χρηματοδότηση προγραμμάτων κάλυψης υγείας των συνταξιούχων.