Καταπολέμηση ενδοοικογενειακής βίας, το μεγάλο μας φετινό στοίχημα

Καταπολέμηση ενδοοικογενειακής βίας, το μεγάλο μας φετινό στοίχημα

Η βελτίωση των συνθηκών και της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας, η αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, η διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η προώθηση της ισότητας των φύλων αποτελούν βασική προτεραιότητα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Με τα έργα που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε στοχεύουμε στην ενίσχυση της εργασίας, στη στήριξη των γυναικών και των οικογενειών και δίνουμε έμφαση στην κοινωνική πολιτική.

Δημιουργήσαμε το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, το οποίο παρουσιάστηκε πρόσφατα και στοχεύει στην ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας και σε θέσεις λήψης αποφάσεων, στην καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και στην ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλες τις τομεακές πολιτικές.

Το νέο Εθνικό Σχέδιο που έχει ως στόχο την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών, σε όλο το φάσμα της κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής, θα αποτελέσει έναν «οδικό χάρτη», βάση του οποίου η κυβέρνηση και όλα τα υπουργεία θα εντάξουν στις πολιτικές τους συγκεκριμένα μέτρα για την προώθηση της ισότητας των φύλων. Μίας ισότητας που δεν εξαντλείται μόνο σε κανονιστικές διατυπώσεις, αλλά αντίθετα στοχεύει στο παρόν και το μέλλον των γυναικών, μέσα από δράσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητά τους.

Οι πολιτικές μας συμβαδίζουν με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αξιολογούνται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων, ενώ για την υλοποίηση των προγραμμάτων μας αξιοποιούμε συγχρηματοδοτούμενους πόρους. Μάλιστα στο νέο προϋπολογισμό ενσωματώσαμε ένα μεγάλο ποσό, το μεγαλύτερο από το 2016 έως σήμερα, για την υλοποίηση των δράσεων μας. Το ποσό αυτό ανέρχεται σε 14.151.000 ευρώ επιπλέον του προϋπολογισμού του 2021.

Είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε με ακρίβεια τις δράσεις που έχουμε εντάξει στο νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το έτος 2022, ενεργοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Συγκεκριμένα, το νέο έτος προχωράμε στην υλοποίηση του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς» με το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ. Το πρόγραμμα αφορά τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από δύο μηνών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων γονέων για τη φύλαξη των παιδιών τους. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί αρχικά πιλοτικά σε κάποιους δήμους της χώρας και στη συνέχεια θα εφαρμοστεί σε όλη την επικράτεια. Στόχος είναι οι γυναίκες να παραμείνουν ενεργές στην αγορά εργασίας μετά την απόκτηση των παιδιών τους και να απεγκλωβιστούν από τυχόν διλήμματα: καριέρα ή οικογένεια.

Παράλληλα σχεδιάζουμε τη δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών σε μεγάλες επιχειρήσεις. Μέσω του προγράμματος θα επιδοτείται η πρόσληψη έως δύο ατόμων για δύο χρόνια ανά επιχείρηση για τη φύλαξη των βρεφών και θα χρηματοδοτείται πλήρως ο απαραίτητος εξοπλισμός. Έτσι διευκολύνουμε την απασχόληση των νέων μητέρων και βοηθάμε ουσιαστικά τους νέους γονείς και κυρίως τις εργαζόμενες μητέρες. Ο προϋπολογισμός για το πρόγραμμα είναι 16 εκατομμύρια ευρώ και προβλέπεται η ένταξη περίπου 2.500 παιδιών.

Σχεδιάζουμε, επίσης, πολιτικές στήριξης, κατάρτισης και άλλες δράσεις ευαισθητοποίησης για την ισότητα και τη διαφορετικότητα στους χώρους εργασίας. Το πρόγραμμα για την ενίσχυση της διαφορετικότητας στον χώρο εργασίας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης απευθύνεται σε χιλιάδες εργαζομένους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και περιλαμβάνει τη δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης και αξιολόγησης δεδομένων για την ισότητα και τις διακρίσεις, πιστοποίησης, αλλά και βράβευσης.

Στόχος μας είναι να επιτευχθεί η ουσιαστική ισότητα των φύλων σε όλους τους τομείς που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας. Θέλουμε οι πολιτικές μας να ανταποκρίνονται στις ανάγκες όλων των πολιτών ανεξαρτήτως φύλου, ώστε να έχουμε μία δίκαιη και ισότιμη κοινωνία που σέβεται την αξιοπρέπεια κάθε ατόμου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

*Η Μαρία Συρεγγέλα είναι υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής, Οικογένειας και Ισότητας των Φύλων