Καταλύτης το νέο εμβόλιο Novavax για αύξηση των εμβολιασμών

Καταλύτης το νέο εμβόλιο Novavax για αύξηση των εμβολιασμών

Στον δρόμο για την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων και καθώς είμαστε καθ' οδόν για την επιστροφή των ορθίων στη διασκέδαση, περισσότερων θεατών στα γήπεδα και των σχολικών εκδρομών στη μαθητική κοινότητα, το εμβόλιο Novavax θα αξιοποιηθεί σαν «καταλύτης» για την επιτάχυνση των διαδικασιών. Με όλη την Ευρώπη να επιστρέφει με διαφορετικές ταχύτητες σε ρυθμούς κανονικότητας και προσβλέποντας σε ένα καλό Πάσχα κι ένα εξαιρετικό καλοκαίρι, η επιδημιολογική «εκτόνωση» του κύματος του στελέχους Όμικρον επισκιάζεται από το γεγονός ότι το 20% του ενήλικου πληθυσμού της Ελλάδας παραμένει ανεμβολίαστο.

Μπορεί να μην έχουμε φτάσει τις επιδόσεις σε εμβολιαστική κάλυψη άλλων χωρών (Ισπανία, Πορτογαλία, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Σκανδιναβικά κράτη) αλλά καταφέραμε να ισοφαρίσουμε τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο με περισσότερους από 7.440.000 συμπολίτες μας να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 70,8% επί του γενικού πληθυσμού και 80% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς είναι 70,7% του γενικού πληθυσμού και 81,9% του ενήλικου πληθυσμού, όπως αναφέρει ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Στο 20% των μη εμβολιασμένων πολιτών, ένα σημαντικό ποσοστό αντιστοιχεί σε άτομα που διστάζουν ή φοβούνται να εμβολιαστούν θεωρώντας ακόμα εσφαλμένα τα mRNA εμβόλια «πειραματικά» και μη έχοντας εμπιστοσύνη σε αυτή τη νέα τεχνολογία, χωρίς να ανήκουν στον σκληρό πυρήνα των αρνητών. Για τους ανθρώπους αυτούς που μπορεί να ανέρχονται ακόμα και στο 50% των ανεμβολίαστων, η άφιξη του πρωτεϊνικού εμβολίου Novavax αποτελεί μια ευκαιρία να δουν θετικά το ζήτημα του εμβολιασμού. Το εμβόλιο Novavax θα χρησιμοποιηθεί μόνο για τον βασικό εμβολιασμό των δύο δόσεων και όχι για τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης και τα πρώτα ραντεβού αναμένεται να γίνουν διαθέσιμα στην πλατφόρμα, μέσα στην άλλη εβδομάδα.

Η χώρα μας θα παραλάβει τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο 474.000 δόσεις του πρωτεϊνικού εμβολίου και η πρώτη παράδοση των 168.000 δόσεων αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, ενώ μόλις επιβεβαιωθεί η ημερομηνία παραλαβής της πρώτης πατρίδας, θα ανέβουν τα ραντεβού στην πλατφόρμα, ώστε να μπορούν να τα κλείσουν οι πολίτες. Το εμβόλιο Novavax, αναπτύχθηκε με μια δοκιμασμένη τεχνολογία που χαρακτηρίζει κι άλλα εμβόλια τα οποία γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες, θεωρείται «κεκαθαρμένο» και οι ειδικοί της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ευελπιστούν ότι η διάθεσή του στη χώρα μας θα είναι η απάντηση στους φόβους, τους δισταγμούς και τις ερωτήσεις, που παρουσιάζουν οι ανεμβολίαστοι ως βασική τους επιχειρηματολογία.

Το επιχείρημα πως υπάρχει και η φυσική νόσηση για την εξασφάλιση προστασίας κατέρρευσε με το στέλεχος Όμικρον καθώς οι επαναλοιμώξεις είναι συχνές. Όσο για το επιχείρημα πως έχουμε πλέον αντιιικά φάρμακα για τα πρώιμα στάδια της νόσου, ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής απαντά πως: «Τα φάρμακα δεν αποτελούν πανάκεια δεδομένου ότι θα είναι σε μικρές ποσότητες και κυρίως γιατί η αποτελεσματικότητά τους δεν είναι 100% για την αντιμετώπιση της νόσου. Επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός πως η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται πολύ από αν θα χορηγηθούν έγκαιρα».

Στο μεταξύ οι δικαιούχοι της αναμνηστικής δόσης είναι 5.825.00 κι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 5.160.000 εμβολιασμοί, (ποσοστό 88,5% των δικαιούχων) και ακόμη 120.000 συμπολίτες μας (ποσοστό 2,1%) έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους. Συνολικά δηλαδή το 90,6% των δικαιούχων έχει ή πρόκειται να εμβολιαστεί. Άρα το 9,4% των δικαιούχων της αναμνηστικής δόσης δεν έχουν προβεί στον εμβολιασμό ούτε έχουν κλείσει ραντεβού. Επίσης από τους 4.800.000 συμπολίτες μας, που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 7 μήνες με τα διδοσικά και 3 μήνες με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, εμβολιάστηκε με την αναμνηστική δόση ποσοστό 93,2%, δηλαδή 4.473.000 συμπολίτες μας, και μόνο ένα 6,8% δεν έχει πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση.

Αν αθροίσουμε τα δύο αυτά ποσοστά (9,4% και 6,8%), υπολείπεται ένα 16,2% του πληθυσμού που πρέπει να προχωρήσει στην 3η δόση αλλά δεν το έχει πράξει, ωστόσο στη δόση αυτή δεν μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο Novavax, τουλάχιστον με τις υφιστάμενες οδηγίες, που ισχύουν από τις Ρυθμιστικές Αρχές. Γι αυτές τις δόσεις χρησιμοποιούνται τα mRNA εμβόλια με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων να εκτιμά πως δεν είναι βιώσιμο μοντέλο ο τακτικός εμβολιασμός τόσο μεγάλου μέρους του παγκόσμιου πληθυσμού με ένα εμβόλιο που στηρίχθηκε στο αρχικό στέλεχος του κορονοϊού και πως σύντομα θα χρειαστούμε ένα επικαιροποιημένο εμβόλιο που να πιάνει τις υπάρχουσες και τις αναδυόμενες μεταλλάξεις.