7ος χρόνος, ημέρα 2095η
Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021

Καταγγέλλουν όσοι έλεγαν: «Αποτύχαμε, γιατί ήθελαν business plan»

Καταγγέλλουν όσοι έλεγαν: «Αποτύχαμε, γιατί ήθελαν business plan»
Eurokinissi

Την ίδια στιγμή, που τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα εγκρίνουν τα σχέδια που έχει καταθέσει η κυβέρνηση της χώρας, δια χειρός αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη και οι πρώτες εκταμιεύσεις παίρνουν τον δρόμο τους, η αντιπολίτευση για μια ακόμα φορά κατηγορεί την κυβέρνηση για αναποτελεσματικότητα και προχειρότητα, στην προσπάθεια της να υποτιμήσει την εθνική προσπάθεια για το σχέδιο «Ελλάδα 2.0».

Οποιαδήποτε ένσταση ή σχόλιο για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και για τους μηχανισμούς παρακολούθησης της απορρόφησης και της εκτέλεσης των έργων, θα είχε νόημα, αν διατυπωνόταν από ανθρώπους που γνωρίζουν πώς γίνονται οι δουλειές.

Όμως το να ακούγονται καταγγελίες από τους πρώην επιτελείς της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, για «εν κρυπτώ» από τα κόμματα και την κοινωνία, προετοιμασία του «Ελλάδα 2.0» και για αποτυχημένες διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, είναι αν μη τι άλλο κωμικοτραγικό.

Οι μεγαλύτερες επιτυχίες της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου, απέναντι στους εταίρους και δανειστές ήταν η μετονομασία της «Τρόικα» σε «Θεσμούς» και η αλλαγή της τοποθεσίας των συναντήσεων με τα ξένα επιτελεία, από τα υπουργία στο ξενοδοχείο Χίλτον.

Χρειάζεται να θυμηθούμε την συνάντηση του Μαρτίου του 2015, που η ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον τότε πρωθυπουργό, είχε χάσει τους φακέλους της, την ώρα που διαπραγματευόταν με τους επιτελείς της γερμανικής κυβέρνησης που είχαν εμφανιστεί απολύτως προετοιμασμένοι; Η τηλεοπτική κάμερα είχα απαθανατίσει τους διαλόγους της γραφικής ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας Τσίπρα, που θα μπορούσαν να αποτελούν τμήμα ταινίας του Mr. Bean, των Monty Pythons ή και νούμερο επιθεώρησης του Δελφιναρίου.

Στο βίντεο ακούγονται: «Πού να είναι το αρχείο;», «Μάλλον στη τσάντα σου, θα είναι», «Όχι αυτή είναι η δική μου, ρε», «Τι θα κάνουμε τώρα με τους φακέλους;», «Ποιος το πήρε, ρε;», «Ο κίτρινος, ο κίτρινος φάκελος, Βαγγέλη», την ίδια στιγμή που η γερμανική αντιπροσωπεία παρακολουθεί εμβρόντητη τους διαλόγους και τα αμήχανα γελάκια των ελλήνων πολιτικών.

Χρειάζεται να θυμηθούμε άλλες διαπραγματευτικές συναντήσεις, με τους αρχηγούς των ευρωπαϊκών χωρών να προσέρχονται με φακέλους, με πίνακες και με αναλύσεις και ο πρώην πρωθυπουργός να προσέρχεται με άδεια χέρια και να προσπαθήσει να συμμετάσχει στις συζητήσεις με γκριμάτσες και χειρονομίες;

Χρειάζεται να θυμηθούμε την παταγώδη αποτυχία του της εκμετάλλευσης των πόρων από το σχέδιο Γιούνκερ; Ένα σχέδιο συνολικής χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) προς την Ελλάδα, που πέρασε ανεκμετάλλευτο;

Μάλιστα σύμφωνα με συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ τον Σεπτέμβριο του 2017, ο αρμόδιος υπουργός υπεύθυνος για τον συντονισμού του κυβερνητικού έργου Αλέκος Φλαμπουράρης, είχε αναφέρει ότι το πακέτο Γιούνκερ δεν αξιοποιήθηκε διότι όπως υποστήριζε «είχε μια τρομακτική διαδικασία».

Είχε πει: «καταθέτεις το πρόγραμμα, δεν καταθέτεις θέλω να φτιάξω ελικοδρόμια, πρέπει να καταθέσεις business plan, όχι τι θες να κάνεις, αλλά το πώς θα το κάνεις, τι θα κοστίσει… και θέλει για να στο εγκρίνει… αυτό που λέω εγώ συνεχώς σε όποιον έρχεται σε μένα και ζητάει διάφορα πράγματα… θέλει ότι έσοδα – έξοδα στο business plan πρέπει να είναι συν, για να μπορεί από το συν… τέτοιο συν ώστε να δίνεται πίσω, το…».

Είχε καταλήξει δε, λέγοντας ότι: «δεν γίνονται σε ένα χρόνο αυτά τα πράγματα. Είμαστε κυβέρνηση δύο χρόνια, όμως τον Αύγουστο του 2018 θα βγούμε από το Μνημόνιο και τότε θα ανοίξουν οι κάνουλες».

Και όμως αυτή η τραγική ομάδα ανθρώπων, που δεν έχει εργαστεί σε κανονικές δουλειές, που δεν έχει συμμετάσχει ούτε σε ένα επαγγελματικό meeting, ασκεί σήμερα κριτική στην κυβέρνηση, στο σχέδιο «Ελλάδα 2.0», στο Ταμείο Ανασυγκρότησης, στην ομάδα Πισσαρίδη και σε οποιονδήποτε προχωράει τα πράγματα προς τα εμπρός.