Καταδρομικές επιθέσεις σε Αθήνα  και Θεσσαλονίκη -  Μεγάλες υλικές ζημιές

Καταδρομικές επιθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Μεγάλες υλικές ζημιές

Επιθέσεις σε καταστήματα πραγματοποίησαν κουκουλοφόροι στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, ενώ στα Εξάρχεια έβαλαν φωτιά στο χριστουγεννιάτικο δένδρο που τοποθέτησε ο Δήμος στην πλατεία.

Αναλυτικότερα, καταδρομική επίθεση πραγματοποίησαν κουκουλοφόροι το βράδυ της Τετάρτης στην οδό Μητροπόλεως, στο κέντρο της Αθήνας. Η ομάδα των κουκουλοφόρων έσπασε ένα σούπερ μάρκετ, μια καφετέρια και ένα ΑΤΜ. Σημειώνεται ότι η καταδρομική επίθεση έγινε αρκετές ώρες μετά την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. σε κατάληψη στο Κουκάκι, ενώ μέχρι το πρωί δεν είχε γίνει γνωστό από την Ελληνική Αστυνομία, αν έχουν γίνει προσαγωγές ή συλλήψεις.

Επίσης, άγνωστοι έβαλαν φωτιά για να κάψουν το Χριστουγεννιάτικο δένδρο στην πλατεία Εξαρχείων, περίπου στις 9 το βράδυ της Τετάρτης, χωρίς ωστόσο να το καταφέρουν. Πριν από την οριστική πυρπόληση του δέντρου είχε προηγηθεί μια αποτυχημένη προσπάθεια, όταν ένα άτομο πέρασε και προσπάθησε με τον αναπτήρα του να βάλει φωτιά. Κάποιοι περαστικοί, ωστόσο, την πρόλαβαν και την έσβησαν πριν πάλι μεγάλη έκταση.

Καταδρομικές επιθέσεις και στα καταστήματα της Θεσσαλονίκης, σπάζοντας βιτρίνες και προκαλώντας ζημιές, πραγματοποίησαν μετά τα μεσάνυχτα ομάδες αναρχικών. Οι επιδρομές αυτές θεωρούνται από την αστυνομία ως αντίποινα για τις εκκενώσεις καταλήψεων, ενώ οι Αρχές προχώρησαν στην προσαγωγή 29 ατόμων, χωρίς ωστόσο να προκύψει κάτι μεμπτό εις βάρος τους και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Συνολικά 13 εμπορικά καταστήματα, μεταξύ αυτών ένα ταξιδιωτικό γραφείο, υπέστησαν -σύμφωνα με την Αστυνομία- φθορές από την επίθεση των άγνωστων δραστών. Οι ζημιές εντοπίζονται στις βιτρίνες μαγαζιών επί των οδών Τσιμισκή, Γρηγορίου Παλαμά και Παύλου Μελά.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δράστες ήταν περίπου είκοσι και είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, ενώ, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι κρατούσαν λοστούς και βαριοπούλες. Στα σημεία της επίθεσης βρέθηκαν φειγ-βολάν με συνθήματα που απηχούν απόψεις του αναρχικού και αντιεξουσιαστικού χώρου. 

 

 

 

Εμπρηστικές επιθέσεις

Στο μεταξύ, σε εμπρηστικές ενέργειες αποδίδει η Πυροσβεστική φωτιές που ξέσπασαν τα ξημερώματα σε τρία οχήματα κι ένα μηχάνημα αυτόματης ανάληψης μετρητών (ΑΤΜ) στη Θεσσαλονίκη.

Όπως έγινε γνωστό, στις 04:00 τυλίχθηκαν στις φλόγες και υπέστησαν σοβαρές ζημιές δύο σκαπτικά μηχανήματα που ήταν σταθμευμένα στην οδό Επταπυργίου στην ''Ανω Πόλη, κοντά στη Μονή Βλατάδων. Στο σημείο έσπευσε η Πυροσβεστική που επιχείρησε με έξι πυροσβέστες και δύο οχήματα.

Ένα δεκαπεντάλεπτο αργότερα εκδηλώθηκε δεύτερη εμπρηστική ενέργεια, αυτή τη φορά σε αυτοκίνητο, τύπου βαν, ιδιοκτησίας αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Το όχημα-«στόχος» που καταστράφηκε ολοσχερώς ήταν σταθμευμένο στον προαύλιο χώρο σούπερ μάρκετ επί της οδού Βιζυηνού στις Σαράντα Εκκλησίες.

Οι εμπρηστές προκάλεσαν φωτιά και σε ΑΤΜ που βρίσκεται στις ίδιες εγκαταστάσεις, με τις ζημιές στο μηχάνημα να είναι περιορισμένες. Και στη δεύτερη περίπτωση επιχείρησαν έξι πυροσβέστες με δύο οχήματα.

Οι φερόμενες ως εμπρηστικές ενέργειες ερευνώνται από τις αρμόδιες Αρχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ