ΚΑΣ: «Πράσινο φως» για την περιβαλλοντική μελέτη του Ελληνικού

ΚΑΣ: «Πράσινο φως» για την περιβαλλοντική μελέτη του Ελληνικού

Το «πράσινο φως» στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Εφαρμογή του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά» έδωσαν την Τρίτη τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, αποδεχόμενα τους όρους που εισηγήθηκε η αρμόδια Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Πιο συγκεκριμένα, το συμβούλιο ζήτησε να προταχθούν οι μελέτες για τη μεταφορά και την ανάδειξη του ταφικού περιβόλου του Ελληνικού στην αρχική του θέση και για την ανάδειξη των μεταβυζαντινών εκκλησιών Αγίων Κοσμά και Δαμιανού και Αγίας Παρασκευής. 

Σε σχέση με τον ταφικό περίβολο, η επανατοποθέτηση του μνημείου στην αρχική του θέση θα πρέπει να γίνει μετά από εκπόνηση τεχνικής μελέτης που θα εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ και η προστασία και ανάδειξή του να εξασφαλιστεί από την πρόβλεψη ικανού αδόμητου χώρου γύρω από αυτό. Η δαπάνη του συνόλου των μελετών θα επιβαρύνει τον κύριο του έργου.

Το ΚΑΣ ζήτησε ακόμη την εκπόνηση μελετών για τον σχεδιασμό των πολιτιστικών διαδρομών και τη σύνδεσή τους με τα μνημεία της περιοχής, καθώς και την ανάδειξη του αδόμητου περιβάλλοντος χώρου του αρχαίου λατομείου. Σε κάθε περίπτωση, τονίστηκε, οι αρχιτεκτονικές μελέτες θα κατατεθούν στο ΚΑΣ σε επόμενη φάση.

Στο «μενού» της συνεδρίασης και το ξενοδοχείο στην περιοχή Μακρυγιάννη

 Συζήτηση έγινε επίσης για τα ύψη των έξι κτιρίων (ένα εκ των οποίων θα γίνει Παρατηρητήριο), που θα κυμανθούν από 140 ως 200 μέτρα. Ένα από τα ψηλά αυτά κτίρια -ύψους 140 μ. περίπου- έχει χωροθετηθεί αρκετά κοντά στον αρχαιολογικό χώρο του λόφου Χασάνι, για την προστασία του οποίου προτάθηκε η μείωση του ύψους του κτιρίου, ενδεχομένως με τη διάσπαση του όγκου του. Ως προς τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, ένα από τα μέλη μειοψήφησε λόγω επιφυλάξεων που εξέφρασε για αρχιτεκτονικά και πολεοδομικά τμήματα της μελέτης.

Επίσης, το Συμβούλιο επανεξέτασε το θέμα του δεκαώροφου ξενοδοχείου που έχει κατασκευαστεί (και εκκρεμεί η λειτουργία του) επί των οδών Φαλήρου 5 και παρόδου Συγγρού 34, στην περιοχή Μακρυγιάννη. Το θέμα του ακινήτου (ύψους με την απόληξη κλιμακοστασίου περίπου τα 36 μ.) επανήλθε προς συζήτηση στο ΚΑΣ με αναπομπή τον περασμένο Φεβρουάριο, έπειτα από καταγγελία για τη νομιμότητα των οικοδομικών αδειών. Στη συνεδρίαση εκείνη αποφασίστηκε η διενέργεια αυτοψίας της ολομέλειας του ΚΑΣ, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο (στο συγκεκριμένο ακίνητο και στο οικόπεδο επί των οδών Μισαραλιώτου και Τσάμη Καρατάση στο Κουκάκι) με σκοπό να εξεταστούν τα ύψη σε σχέση με τις εγκρίσεις και την προσβολή του μνημείου της Ακρόπολης. Όπως ειπώθηκε χθες στη συνεδρίαση, κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι το δεκαώροφο κτίριο ξεχωρίζει από τον Ιερό Βράχο (μαζί με το Μουσείο Ακρόπολης) και ότι είναι το πιο ψηλό της περιοχής.

Στη χθεσινή συνεδρίαση παρέστησαν, εκτός από τον ιδιοκτήτη και τον αρχιτέκτονα του έργου, πολλές δεκάδες εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία του επιχειρηματία, ο οποίος διερωτήθηκε αρκετές φορές γιατί το θέμα επανεξετάζεται στο ΚΑΣ, τη στιγμή που όλοι οι έλεγχοι της πολεοδομίας δεν έχουν βρει τίποτα μεμπτό. Τελικά, τα μέλη του ΚΑΣ, ύστερα από εκτενή συζήτηση, συμφώνησαν να συνδεθεί το κτίριο με τα δίκτυα κοινής ωφελείας, ενώ επιφυλάχθηκαν να εκφράσουν την άποψή τους συνολικά επί του θέματος μετά την εξέτασή του από το Συμβούλιο της Επικρατείας τη 10η Μαΐου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ