Καρλ Άικαν: Είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ύφεση ή και κάτι χειρότερο

Καρλ Άικαν: Είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ύφεση ή και κάτι χειρότερο

«Νομίζω ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ύφεση ή και ακόμα χειρότερα. Έχω κάνει αντισταθμίσεις κινδύνου (hedging) στα πάντα τα τελευταία χρόνια. Όπως αντιλαμβάνεστε, έχω αρνητική θέση, δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα» σημείωσε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Καρλ Άικαν στο CNBC.

Παράλληλα, τόνισε πως ο αυξανόμενος πληθωρισμός είναι μεγάλη απειλή για την οικονομία, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία απλά συνέτεινε στην αβεβαιότητα.

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια της για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό που έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ 40ετίας.

«Ειλικρινά, δεν γνωρίζω εάν η Fed θα καταφέρει να επιτύχει μία ομαλή προσγείωση. Πιστεύω ότι η προσγείωση θα είναι ανώμαλη…Ο πληθωρισμός είναι κάτι τρομερό όταν συμβαίνει», είπε χαρακτηριστικά ο Άικαν.

Ο ακτιβιστής επενδυτής, υποστήριξε ότι το σύστημα των διοικητικών συμβουλίων των αμερικανικών επιχειρήσεων χρειάζεται να γίνει πιο σταθερό, καθώς το αδύναμο μάνατζμεντ μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή.

«Δεν μπορεί κάποιος να βασίζεται μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις της Αμερικής. Υπάρχουν σαφώς κάποιες πολύ δυνατές επιχειρήσεις, κάποιοι πολλοί ικανοί διευθύνοντες σύμβουλοι, αλλά και υπερβολικά πολλοί που δεν κάνουν για τη θέση τους», σημείωσε.