Καρκατσούλης - Τζήμερος - Αποστολόπουλος: Ορατός ο κίνδυνος «περιχαρακωμένης χρεοκοπίας»

Καρκατσούλης - Τζήμερος - Αποστολόπουλος: Ορατός ο κίνδυνος «περιχαρακωμένης χρεοκοπίας»

Σε κοινή εκδήλωση που πραγματοποίησαν οι τρεις πολιτικοί επεσήμαναν ότι οι μνημονιακές κυβερνήσεις προσπάθησαν να ματαιώσουν τις μεταρρυθμίσεις ενώ τόνισαν ότι υπάρχει ανάγκη δημιουργίας ενός μεγάλου φιλελεύθερου μετώπου.

Ειδικότερα πάνω από 350 άτομα γέμισαν το Σάββατο την αίθουσα «Ιωνία» του δήμου Βούλας σε μια παρουσίαση - συζήτηση με το κοινό που κράτησε 3 σχεδόν ώρες.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην ανατομία της κρίσης καταρρίπτοντας, με επίσημα στοιχεία, διαδεδομένους μύθους του λαϊκισμού. Κοινή θέση των ομιλητών ήταν πως όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις προσπάθησαν να ματαιώσουν τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες είχαν δεσμευτεί στους δανειστές είτε αναβάλλοντας, με διάφορα προσχήματα, συνεχώς τη νομοθέτησή τους είτε νομοθετώντας και μη εφαρμόζοντας, είτε επινοώντας αντίμετρα που ακύρωναν τις μεταρρυθμίσεις στην πράξη. Μάλιστα, ενώ η εκάστοτε τρόικα πρότεινε περικοπές δημοσίων δαπανών με κλείσιμο επιχειρήσεων και αντιπαραγωγικών δομών του Δημοσίου, οι ελληνικές κυβερνήσεις αντιπρότειναν και εφάρμοσαν επαχθή φορολογία και οριζόντιες περικοπές. 

Αναφερόμενοι στο τι πρόκειται να συμβεί από δω και μπρος επεσήμαναν τον κίνδυνο η χώρα να συρθεί σε μια «περιχαρακωμένη χρεοκοπία», καθώς το χρέος που σήμερα βρίσκεται στα χέρια θεσμών της Ε.Ε. με μεσοσταθμικό επιτόκιο κάτω από 2%, θα υποκαθίσταται σταδιακά με δανεισμό από τις αγορές με επιτόκια 5% και πάνω, χωρίς πλέον να υπάρχει το δίχτυ ασφαλείας της Ε.Ε., χωρίς η Ελλάδα να έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και χωρίς να έχει θεραπεύσει τις παθογένειες που την οδήγησαν στην κρίση.

Μολονότι ο Παναγιώτης Καρκατσούλης είναι στέλεχος στο Ποτάμι, ο Θάνος Τζήμερος είναι πρόεδρος στη «Δημιουργία, ξανά!» και ο Παναγιώτης Αποστολόπουλος συνδράμει στο πολιτικό έργο της Ένωσης Κεντρώων, δεν αναφέρθηκαν καθόλου στα κόμματα που εκπροσωπούν, και υπήρξε, στις τοποθετήσεις τους, πλήρης ταύτιση απόψεων.

Σε σχετικές ερωτήσεις που υπεβλήθησαν από τους ακροατές για την ανάγκη δημιουργίας ενός μεγάλου φιλελεύθερου μετώπου εναντίον των εκπροσώπων του πελατειακού λαϊκισμού, εξέφρασαν και οι τρεις την άποψη πως προέχει η διάδοση των φιλελεύθερων ιδεών με οποιονδήποτε τρόπο και όταν σχηματιστεί μια κρίσιμη μάζα μαχόμενων μεταρρυθμιστών πολιτικών αλλά και φιλελεύθερου ακροατηρίου, η συνένωση θα προκύψει νομοτελειακά, ως φυσικό φαινόμενο.