7ος χρόνος, ημέρα 2062η
Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021

Καρδινάλιος Αυστρίας: Να υπάρξει ένας «Άτλας» όλων των αναγνωρισμένων θρησκειών στη χώρα 

Καρδινάλιος Αυστρίας: Να υπάρξει ένας «Άτλας» όλων των αναγνωρισμένων θρησκειών στη χώρα 

Στη συζήτηση για τον αμφιλεγόμενο "Χάρτη", ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Αυστρία ζητά έναν "ειλικρινή" διαφανή διάλογο μεταξύ πολιτικής και θρησκειών" και ταυτόχρονα προτείνει να υπάρξει ένας "'Άτλας" όλων των αναγνωρισμένων θρησκειών στην Αυστρία.

Ο Καρδινάλιος και Αρχιεπίσκοπος Βιέννης προειδοποιώντας ότι στον "Χάρτη" αυτόν "ξεχωρίζεται" μια θρησκεία, τονίζει πως θεωρεί "επικίνδυνο όταν προκύψει η εντύπωση ότι μια από τις θρησκευτικές κοινότητες τίθεται υπό γενική υποψία".

"Αυτό δεν μπορεί να είναι και η πρόθεση της πολιτικής", αναφέρει ο Καρδινάλιος, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν δυνατότητες του ποινικού δικαίου για να γίνει παρακολούθηση "ανατρεπτικών, τρομοκρατικών τάσεων", και ο ποινικός κώδικας είναι αρκετά σαφής για να αναληφθεί δράση κατά των επικίνδυνων δραστηριοτήτων σε ριζοσπαστικούς κύκλους - είτε στην πολιτική είτε στη θρησκεία.

„Το γεγονός ότι υπάρχουν τέτοιοι ριζοσπάστες δεν είναι κανένας λόγος να θεωρούμε την πολιτική ή τη θρησκεία ως βάση αναπαραγωγής του ριζοσπαστισμού", σημειώνει ο Καρδινάλιος, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνει ότι η Αυστρία έχει "εξαιρετικό νόμο περί θρησκείας" και ότι "η υποδειγματική θρησκευτική ειρήνη στη χώρα μας βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, τον διάλογο και την εκτίμηση, και αυτό είναι για το κοινό μας μέλλον".

Αφορμή των παρατηρήσεων και της κριτικής του Καρδινάλιου υπήρξαν τα γεγονότα που περιβάλλουν τον χάρτη μουσουλμανικών οργανώσεων και θρησκευτικών κοινοτήτων στην Αυστρία, στον οποίο, πάνω από 600 τέτοιες συλλογικότητες καταγράφονται και περιγράφονται λεπτομερώς, γεγονός που προκάλεσε μαζική κριτική από την πολιτική, τις εκκλησίες, τις θρησκευτικές κοινότητες και την κοινωνία.

Μία από τις συνέπειες της δημοσιοποίησης του "Χάρτη" είναι η εμφάνιση μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο - προφανώς με ακροδεξιά προέλευση -- προειδοποιητικών πινακίδων με την επιγραφή "Προσοχή ! Το πολιτικό Ισλάμ κοντά σας", μπροστά από κτίρια στα οποία βρίσκονται αυτές οι μουσουλμανικές οργανώσεις και οι σύλλογοι.

Η ενέργεια αυτή καταδικάστηκε σήμερα από την προερχόμενη από το Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, υπουργό Ένταξης Σουζάνε Ράαμπ, η οποία είναι αρμόδια για το "Κέντρο Τεκμηρίωσης για το Πολιτικό Ισλάμ", και η οποία τις προηγούμενες ημέρες είχε υπεραμυνθεί της δημοσίευσης του "Χάρτη" στο Διαδίκτυο.

Από την πλευρά τους, οι Πράσινοι, οι οποίοι συμμετέχουν με το Λαϊκό Κόμμα στην αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνασπισμού, ανακοίνωσαν σήμερα τη διοργάνωση ενός "στρογγυλού τραπεζιού" για τον "Χάρτη" στα τέλη Ιουνίου, για να φέρουν εκπροσώπους μουσουλμανικών οργανώσεων σε ένα τραπέζι.

Όπως τονίζουν σχετικά, ο στόχος είναι να ξεκινήσει ένας μόνιμος διάλογος σε ίση βάση, και, εκτός από την τρέχουσα συζήτηση σχετικά με τον "Χάρτη του Ισλάμ" και τις επιθέσεις που προκύπτουν από αυτόν, το περιεχόμενο θα είναι και άλλα κοινωνικά ζητήματα.

Χαρακτηριστικό της μαζικής κριτικής στη δημοσιοποίηση στο Διαδίκτυο του "Χάρτη", του οποίου εμπνευστής και συντάκτης είναι αμφιλεγόμενος ισλαμικής προέλευσης πανεπιστημιακός θρησκευτικός παιδαγωγός, είναι το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο Βιέννης απέσυρε άμεσα το λογότυπο του από τον "Χάρτη".