Καραμανλής: Έχουν πραγματοποιηθεί 2.185 αυτοψίες στο Αρκαλοχώρι και την ευρύτερη περιοχή

Καραμανλής: Έχουν πραγματοποιηθεί 2.185 αυτοψίες στο Αρκαλοχώρι και την ευρύτερη περιοχή

Από την πρώτη στιγμή της σεισμικής δόνησης στην Κρήτη είναι πάνω από 100 μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών και της Γενικής Διεύθυνσης Φυσικών Καταστροφών στην περιοχή και μέχρι σήμερα το πρωί έχουν διεξαχθεί 2.185 αυτοψίες ανέφερε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής στο πλαίσιο σχετικής συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου.

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Καραγιάννης σημείωσε πως από την πρώτη στιγμή έχουν μεταβεί στο πεδίο μηχανικοί και ξεκίνησαν τους πρώτους οπτικούς ελέγχους σε μονάδες υγείας, στο δικαστικό μέγαρο και σε όλα τα σχολεία. Την επόμενη ακριβώς μέρα ξεκίνησαν οι αυτοψίες πάρα τους μετασεισμούς και εστάλησαν οι 33 πρώτοι οικίσκοι και τις επόμενες ημέρες θα φτάσουν και άλλο 90 οικίσκοι που τώρα έχουν μετακινηθεί προς το λιμάνι του Πειραιά και περιμένουμε από το δήμο να μας δείξει τους χώρους, ώστε να κατέβουν στο Ηράκλειο. Πάντως από την πρώτη στιγμή είμαστε σε μια διαρκή συνεργασία με τον περιφερειάρχη και το δήμαρχο για τα ξενοδοχεία, τις κατασκηνώσεις και τις κατοικίες και έτσι να μπορέσει ο κόσμος να καλυφθεί εκεί.

 Ο Γ. Καραγιάννης τόνισε πως «δεσμευόμαστε και σαν κυβέρνηση ότι οι αυτοψίες θα γίνουν όσο το δυνατόν». Εκτίμησε «πως μέσα στις επόμενες μέρες θα έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι αυτοί, οπότε και η ΔΑΕΦΚ θα είναι έτοιμη να συντάξει τη σχετική ΚΥΑ για την οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών και τη χορήγηση της στεγαστικής συνδρομής στους ιδιοκτήτες των πληγέντων κτηρίων για την αποκατάσταση και του σεισμού της 24ης του Ιουλίου και του σεισμού που συνέβη την περασμένη Δευτέρα. Η ΚΥΑ αυτή είπε «θα προβλέψουμε να έχει μέσα και τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση και των ιδιωτικών κτηρίων και των κτηρίων που ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο. Παράλληλα, η αρμόδια διεύθυνση μας θα προβεί στην έκδοση Υπουργικής Απόφασης, προκειμένου να καθοριστούν οι ημερομηνίες, καθώς και διαδικασία χορήγησης της επιδότησης ενοικίου για να καλύψουμε τις ανάγκες». Ο υφυπουργός, πάντως, ανέφερε ότι για τις αυτοψίες υπάρχει ένα «τεχνικό» πρόβλημα που καθυστερούν και αυτό είναι ότι δικαιολογημένα πολλοί κάτοικοι έχουν φύγει από τα σπίτια τους και δεν μπορούν να μπουν οι μηχανικοί. Αυτό κάνει δύσκολη και την όποια πρόβλεψη για το πότε οι αυτοψίες θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν.

 Σχετικά με την υλοποίηση ενός ολικού σχεδίου και μετεγκαταστάσεις, ο υφυπουργός ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός έχει πει ότι «το εξετάζουμε αυτό το ζήτημα και το εξετάζουμε με θετική σκέψη». Αυτήν όμως, τη στιγμή είναι πάρα πολύ δύσκολο να δεσμευτούμε για κάτι τέτοιο.

 Για τις ζημιές σε σχολεία, ο υφυπουργός ανέφερε πως μέσα τις επόμενες μέρες θα έχουμε μια καθαρή εικόνα και θα δούμε τις πρώτες αίθουσες που θα πρέπει να κατέβουν στο νησί. Για την κάλυψη των μαθημάτων ανέφερε πως θα προσπαθήσουμε αυτή τη φορά και να χρησιμοποιήσουμε το μέσο της τηλεδιάσκεψης για να καλύψουμε το όποιο κενό υπάρξει μέχρι άμεσα να προχωρήσουν είτε η μεταφορά κατάλληλων οικίσκων για αίθουσες διδασκαλίας ή οι επισκευές των αιθουσών διδασκαλίας.

 Αναφορικά με την βοήθεια των σεισμοπλήκτων για την κάλυψη του κόστους των επισκευών ή των ανακατασκευών, ο υφυπουργός απάντησε ότι με την μέθοδο που ακολουθεί η κυβέρνηση της προκαταβολής της κρατικής αρωγής, δηλαδή τις 20 χιλιάδες που θα μπορεί να πάρει κάποιος πολίτης που το σπίτι του έχει υποστεί μια σοβαρή καταστροφή και δεν μπορεί να κατοικήσει εκεί, καλύπτονται τα έξοδά του για να ξεκινήσει τη διαδικασία και να πληρώσει τον μηχανικό για να εκδοθεί η άδεια επισκευής και δίνει άμεση λύση και άμεση ανάσα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους ώστε να κάνουν ένα ξεκίνημα.

 Ο υφυπουργός ανέφερε πως τις επόμενες μέρες θα είναι στην περιοχή ο υφυπουργός με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος, μαζί με τον γενικό γραμματέα Χωροταξίας για να δουν όλα αυτά τα ζητήματα.