7ος χρόνος, ημέρα 2060η
Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021

Die Welt: Κανείς δεν πρόκειται να αναγνωρίσει μία συνθήκη της Τουρκίας με τη Χαμάς

Κανείς δεν πρόκειται να αναγνωρίσει μία συνθήκη της Τουρκίας με τη Χαμάς
APimages

Η εφημερίδα Die Welt αναφέρεται στο σενάριο της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak για μελλοντική συμφωνία ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Χαμάς, που θα οριοθετεί Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα ανέφικτο ενδεχόμενο.

«Από τη στιγμή που η θαλάσσια οδός μεταξύ Τουρκίας και Γάζας στη Μεσόγειο κηρύσσεται κοινή (οικονομική) ζώνη Τουρκίας και Παλαιστίνης, η Άγκυρα θα μπορεί να προμηθεύει όπλα ή άλλα αγαθά χωρίς να δίνει λογαριασμό σε τρίτες χώρες. Επιπλέον, για την Τουρκία αυτή η οικονομική ζώνη θα είχε το πλεονέκτημα ότι δυσχεραίνει την κατασκευή αγωγού για το φυσικό αέριο που σχεδιάζουν το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος. Ωστόσο, μέχρι στιγμής η συμφωνία δεν είναι παρά σχέδια επί χάρτου, γιατί υπάρχει ένα πρόβλημα: κανείς δεν πρόκειται να αναγνωρίσει μία διεθνή συνθήκη με την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς», σχολιάζει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Yeni Safak, ο Ναύαρχος Τσιχάτ Γιαιτσι ένας από τους αρχιτέκτονες της «Γαλάζιας Πατρίδας» αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο η Τουρκία να υπογράψει μια ναυτική συμφωνία με την Παλαιστίνη στο πρότυπο αυτής με υπεγράφη με τη Λιβύη.

Ο Γιάτσι είπε «Αυτή η συμφωνία θα αυξήσει τη διεθνή αναγνώριση της Παλαιστίνης και ως εκ τούτου θα αυξήσει την υποστήριξη όσον αφορά την πραγματική πολιτική».

Ο Ναύαρχος έδειξε στη Yeni Şafak έναν χάρτη που δείχνει ότι η Τουρκία θα μπορούσε να υπογράψει μια θαλάσσια συμφωνία με την Παλαιστίνη. «Η συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδων που υπογράψαμε με την ΤΔΒΚ (ψευδοκράτος) το 2011 είναι ένα παράδειγμα. Αυτή η συμφωνία ισχύει αν και η ΤΔΒΚ δεν είναι μέλος του ΟΗΕ. Ομοίως, μια ανάλογη συμφωνία μπορεί να υπογραφεί με την Παλαιστίνη», συνέχισε.

Πηγή: Deutsche Welle