7ος χρόνος, ημέρα 2102η
Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021

Καναδάς: Νέα περιοριστικά μέτρα στο Οντάριο λόγω διπλασιασμού των κρουσμάτων

Καναδάς: Νέα περιοριστικά μέτρα στο Οντάριο λόγω διπλασιασμού των κρουσμάτων
APimages

Το Οντάριο, η πολυπληθέστερη καναδική επαρχία, η οποία χαρακτηρίζεται συχνά ο κινητήρας της καναδικής οικονομίας, πρόκειται να ανακοινώσει νέα περιοριστικά μέτρα, διάρκειας 28 ημερών, καθώς τα κρούσματα του νέου κορονοϊού διπλασιάστηκαν, ανέφεραν χθες Τετάρτη καναδικά μέσα ενημέρωσης.

Ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης, ο Νταγκ Φορντ, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την επανεπιβολή περιοριστικών μέτρων σε όλη την επαρχία, η οποία μετράει 14 εκατομμύρια κατοίκους, από το Σάββατο, σύμφωνα με τα αγγλόφωνα τηλεοπτικά δίκτυα CBC και CTV.

Το Οντάριο ξεπερνά εδώ και μία εβδομάδα το όρο των 2.000 κρουσμάτων κορονοϊού ημερησίως, έναντι περίπου 1.000 στις αρχές του Μαρτίου.

Εξάλλου ο αριθμός των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αυξήθηκε στους 421 χθες. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί από τα μέσα Ιανουαρίου, σύμφωνα με το Radio Canada.

Τα εμπορικά καταστήματα που δεν θεωρούνται απολύτως απαραίτητα θα παραμείνουν μεν ανοικτά, αλλά με μειωμένο τον αριθμό των πελατών που θα υποδέχονται στο 25%, ενώ τα καταστήματα που κρίνεται πως είναι απολύτως απαραίτητο να συνεχίσουν να λειτουργούν θα υποδέχονται αριθμό πελατών μειωμένο κατά το 50%, ώστε να διευκολυνθεί η τήρηση της επιλεγόμενης κοινωνικής απόστασης.

Τα κλειστά γυμναστήρια και τα κομμωτήρια θα κλείσουν και πάλι. Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά ώσπου να αρχίσουν οι διακοπές ενόψει Πάσχα των Καθολικών.

Τον Ιανουάριο, ο Φορντ είχε κηρύξει κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης για έναν μήνα.

Η σταδιακή άρση των μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της σταδιακής επανέναρξης λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων που δεν χαρακτηρίζονται απολύτως απαραίτητα, εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο, χάρη στη μείωση των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Οι συναθροίσεις σε εσωτερικούς χώρους παρέμειναν απαγορευμένες για όλους όσοι δεν είναι μέλη της ίδιας οικογένειας.

Το Κεμπέκ, η επαρχία που υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο χτύπημα από την πανδημία, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι θα κάνει και πάλι αυστηρότερα τα μέτρα σε αρκετές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης αυτής της πόλης Κεμπέκ, μετά την αύξηση των κρουσμάτων.

Η δραστηριότητα στις περιοχές αυτές θα τεθεί «υπό αναστολή» μέχρι τη 12η Απριλίου, τόνισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της επαρχίας, ο Φρανσουά Λεγκό, διευκρινίζοντας πως τα μη απολύτως απαραίτητα εμπορικά καταστήματα και τα σχολεία θα κλείσουν.

Η γαλλόφωνη επαρχία επέβαλε απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας στις αρχές Ιανουαρίου, μέτρο άνευ προηγουμένου στον Καναδά σε κλίμακα επαρχίας από την επιδημία της Ισπανικής Γρίπης, πριν από έναν αιώνα και πλέον.

Ως χθες Τετάρτη ο Καναδάς είχε καταγράψει σχεδόν 23.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 982.000 και πλέον κρουσμάτων κορονοϊού..

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ