Καναδάς: Απογοητευμένος ο Τριντό από τη βραδύτητα των εμβολιασμών

Καναδάς: Απογοητευμένος ο Τριντό από τη βραδύτητα των εμβολιασμών

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, δήλωσε σήμερα «απογοητευμένος» από τη βραδύτητα της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της Covid-19, που βρίσκεται σε εξέλιξη επί τρεις εβδομάδες στις καναδικές επαρχίες.

Μέχρι στιγμής, η καναδική κυβέρνηση έχει διανείμει 424.500 δόσεις εμβολίων των Pfizer/BioNTech και της Moderna - τα μόνα που έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα στον Καναδά - σε επαρχίες και περιοχές που είναι υπεύθυνες για τους εμβολιασμούς, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Ωστόσο, μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί μόλις περίπου 148.000 δόσεις εμβολίων, σύμφωνα με τοπικά μέσα.

«Νομίζω ότι όλοι οι Καναδοί, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μου, είναι απογοητευμένοι» από αυτήν την κατάσταση, είπε ο Τριντό, στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά τις εορτές της Πρωτοχρονιάς.

«Δεν θέλουμε (να βλέπουμε) εμβόλια σε καταψύκτες, θέλουμε να τα βλέπουμε στο μπράτσο ευάλωτων Καναδών», είπε.

Ο Τριντό έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί την Πέμπτη με τους τοπικούς πρωθυπουργούς των δεκατριών επαρχιών και εδαφών της χώρας συζητώντας τι «μπορεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να κάνει περισσότερο για να τους βοηθήσει να εμβολιάσουν τους Καναδούς το συντομότερο δυνατό», τόνισε.

«Ήρθε η ώρα να επιταχυνθεί» η εκστρατεία εμβολιασμού, συνέχισε ο αρχηγός της κυβέρνησης, λέγοντας ότι είναι αισιόδοξος να δει «όλους τους Καναδούς που το επιθυμούν να εμβολιάζονται μέχρι τον Σεπτέμβριο».

Συνολικά, ο Καναδάς, με πληθυσμό 38 εκατομμύρια κατοίκους, έχει παραγγείλει και έχει λάβει δικαίωμα προαίρεσης για προμήθεια περισσότερων από 400 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων από επτά φαρμακευτικές εταιρείες, μια από τις υψηλότερες αναλογίες στον κόσμο σύμφωνα με τον Τριντό.

Η χώρα, όπου η εξάπλωση του ιού έχει επιταχυνθεί από τις αρχές Δεκεμβρίου, κατέγραψε σήμερα πάνω από 5.600 νέες μολύνσεις της Covid-19, με το σύνολο να ανέρχεται σε 617.065 κρούσματα, ενώ οι θάνατοι από την αρχή της πανδημίας ξεπερνούν τους 16.000.

Η επαρχία που πλήττεται περισσότερο από την πανδημία, το Κεμπέκ, σχεδιάζει να επιβάλει «ένα νέο καθολικό lockdown» στους 8 εκατομμύρια κατοίκους του, από το Σάββατο, ανέφερε σήμερα η εφημερίδα La Presse.