7ος χρόνος, ημέρα 2188η
Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021

«Καμπανάκι» Θωμαΐδη: Ανοίγει ένας νέος κύκλος διάδοσης του κορονοϊού στην Β. Ελλάδα

«Καμπανάκι» Θωμαΐδη: Ανοίγει ένας νέος κύκλος διάδοσης του κορονοϊού στην Β. Ελλάδα

Σήμερα αναμένεται να αποφασιστεί αν η Θεσσαλονίκη, όπως κι άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας μπουν στο «κόκκινο», λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου και της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ να εκτιμάει, βάσει της αύξησης του ιικού φορτίου στα λύματα Αλεξανδρούπολη 198%, Ξάνθη 166% και Λάρισα 62%, πως «ανοίγει ένας νέος κύκλος διάδοσης στις περιοχές αυτές».

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Νίκος Θωμαΐδης σημείωσε πως αυτό θα φανεί τις επόμενες ημέρες στον αριθμό των κρουσμάτων, που αναμένεται να φτάσουν τις 3.500 ημερησίως, ανάλογα βέβαια και με τον αριθμό των τεστ που θα πραγματοποιηθούν.

Ο κ. Θωμαΐδης ανέφερε ότι «φέτος βρισκόμαστε σε μια διαφορετική κατάσταση, καθώς πέρυσι είχαμε πολύ χαμηλό αριθμό κρουσμάτων, καθώς τέτοια εποχή ξεκινούσε το δεύτερο κύμα, πολύ αργά. Τώρα βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση του 4ου κύματος και ενδεχομένως να ξεκινάει το 5ο κύμα το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί τέλος Οκτωβρίου».

Ο καθηγητής προσέθεσε ότι αυτό συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών, δηλ. κάτω από το μέσο όρο, όπως και στην Ελλάδα, ενώ αντίθετα σε χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Δανία και η Γερμανία, που έχουν μεγάλο ποσοστό εμβολιασμών, θα δείτε ότι ολοκληρώνεται πολύ ομαλά αυτό το 4ο κύμα και δεν φαίνεται ορατή μία νέα αυξηση. Είναι σαν να βγαίνουν από την πανδημία, είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι σίγουρα θα υπάρχει μια νέα διάδοση στους μη εμβολιασμένους αλλά θα είναι πιο ήπια.

Αναφερόμενος στις αναλύσεις των λυμάτων, ο κ. Θωμαΐδης επεσήμανε ότι μέχρι και το καλοκαίρι ήταν αυξημένη η χρήση αγχολυτικών αν και ήταν σχετικά μειωμένη από τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο. “Αυτό ήρθε για να μείνει τελικά”, είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι η αύξηση χρήσης των αγχολυτικών ξεκίνησε με την οικονομική κρίση το 2012 όπου κορυφώθηκε το 2014 και πλέον είναι κάτι που γίνεται συνέχεια και οι Έλληνες καταφεύγουν σε αυτά.

Προσέθεσε δε ότι δεν έχουμε καταφέρει να επιστρέψουμε σε επίπεδα 2012, ενώ το γεγονός ότι οι Έλληνες περιμένουν διακαώς το τέλος της πανδημίας και το μη ορατό τέλος της δημιουργεί αυτή την κατάσταση.