«Καμπανάκι» ΟΗΕ για μακράς διάρκειας επισιτιστική κρίση

«Καμπανάκι» ΟΗΕ για μακράς διάρκειας επισιτιστική κρίση

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμιες ελλείψεις τροφίμων τους επόμενους μήνες, προειδοποίησε ο ΟΗΕ. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι ο πόλεμος έχει επιδεινώσει την επισιτιστική ανασφάλεια στις φτωχότερες χώρες λόγω της αύξησης των τιμών.

«Ο κόσμος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει λιμούς που θα διαρκέσουν χρόνια αν οι ουκρανικές εξαγωγές δεν αποκατασταθούν στα προπολεμικά επίπεδα», πρόσθεσε.

Η σύγκρουση έχει διακόψει τις προμήθειες από τα λιμάνια της Ουκρανίας, τα οποία εξήγαγαν τεράστιες ποσότητες ηλιέλαιου καθώς και δημητριακά, όπως καλαμπόκι και σιτάρι. Αυτό μείωσε την παγκόσμια προσφορά και προκάλεσε αύξηση των τιμών.

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων είναι σχεδόν 30% υψηλότερες σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Μιλώντας στη Νέα Υόρκη, ο Α. Γκουτέρες υπογράμμισε ότι η σύγκρουση «απειλεί να οδηγήσει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στην επισιτιστική ανασφάλεια που ακολουθείται από υποσιτισμό, μαζική πείνα και λιμό. Υπάρχει αρκετό φαγητό στον κόσμο μας τώρα, αν ενεργήσουμε μαζί. Αλλά αν δεν λύσουμε αυτό το πρόβλημα σήμερα, θα αντιμετωπίσουμε το φάσμα της παγκόσμιας έλλειψης τροφίμων τους επόμενους μήνες».

Προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει αποτελεσματική λύση στην επισιτιστική κρίση χωρίς την επανένταξη της παραγωγής τροφίμων της Ουκρανίας, καθώς και του λιπάσματος που παράγεται από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, στην παγκόσμια αγορά.