Κορονοϊός: «Καμπανάκι» για τα μεγάλα αστικά κέντρα - Μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους

«Καμπανάκι» για τα μεγάλα αστικά κέντρα - Μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους

Καμπανάκι για τα μεγάλα αστικά κέντρα έκρουσε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέρωση για τον κορονοϊό, τονίζοντας ότι «το μέγεθος της πόλης ή του χωριού φαίνεται πως παίζει ρόλο στην μετάδοση του ιού».

Συγκεκριμένα, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως σε πολλές χώρες της Ευρώπης παρατηρείται δραματική αύξηση στα κρούσματα με τον ιό να έχει επιθετική τάση. Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο οποίος καλέστηκε έρευνες, το μέγεθος της πόλης ή του χωριού φαίνεται πως παίζει ρόλο στην μετάδοση του ιού. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η εφαρμογή και αποτελεσματικότητα των μέτρων σε ένα χωριό είναι πιο δυναμική συγκριτικά με μια πόλη».

Θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσήλωση στα μεγάλα αστικά κέντρα για τον περιορισμό του κορονοϊού, σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως πρέπει να φοράμε μάσκα και να τηρούμε τα μέτρα.

Συναγερμός σε Αττική, Κοζάνη, Πέλλα και Ιωάννινα 

Εκτός της Αττικής, η οποία παραμένει στο επίκεντρο του πανδημικού κύματος στην Ελλάδα, συναγερμός έχει σημάνει τόσο για την περιοχή της Κοζάνης, όσο και για τις περιοχές των Ιωαννίνων και της Πέλλας, στις οποίες, κατά την καταμέτρηση της Δευτέρας, εντοπίστηκαν δεκάδες νέες περιπτώσεις ασθενών.

Η Αθήνα παραμένει στην πρώτη θέση της λίστας των ημερήσιων κρουσμάτων με 170 νέους ασθενείς, ωστόσο φαίνεται πως αποδίδουν τα περιοριστικά μέτρα, καθώς τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται μία σταθεροποίηση στον αριθμό των νέου κρουσμάτων, με τάσεις μείωσης.

Το μεγάλο πρόβλημα, ωστόσο, σε σχέση με τον πληθυσμό των περιοχών, εντοπίζεται σε Κοζάνη, Ιωάννινα και Πέλλα, όπου υπάρχουν δεκάδες ενεργές περιπτώσεις, με αυξανόμενες τάσεις.

Λόγω της εξάπλωσης σε πολλές περιοχές, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε τη χρήση μάσκας, εκτός από τους εσωτερικούς χώρους, σε όλους τους εξωτερικούς που παρατηρείται συνωστισμός ή συγκέντρωση πολλών ατόμων.

408 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Στα 408 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν στη χώρα, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, εκ των οποίων 58 συνδέονται με γνωστές συρροές και 45 κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Επίκεντρο της επιδημίας στη χώρα παραμένει η Αττική όπου εντοπίστηκε για ακόμα μία φορά η μεγάλη πλειοψηφία των κρουσμάτων, ενώ 36 κρούσματα είχε η Θεσσαλονίκη και 35 η Καστοριά.

Όπως προκύπτει από τη σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, στην Κοζάνη υπάρχουν 181 ενεργά κρούσματα, 8 νοσηλευόμενοι και 101 επαφές σε απομόνωση κατ' οίκον.

Στα Ιωάννινα είναι 200 τα ενεργά κρούσματα, 24 νοσηλευόμενοι και 147 επαφές επίσης σε απομόνωση. Στην Πέλλα, 212 είναι τα ενεργά κρούσματα σε στεγανοποιημένο cluster.

Επίσης, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων επεξεργάζεται το σχέδιο για τα rapid test σε σχολεία και νοσοκομεία, για να αποτυπώσει την επιδημιολογική εικόνα.