7ος χρόνος, ημέρα 2062η
Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021

«Καμπανάκι» Δ. Σαρηγιάννη: Στα 6.000 -10.000 κρούσματα ημερησίως χωρίς πρόσθετα μέτρα

«Καμπανάκι» Δ. Σαρηγιάννη: Στα 6.000 -10.000 κρούσματα ημερησίως χωρίς πρόσθετα μέτρα

Τον κώδωνα του κινδύνου για την μεγάλη μεταδοτικότητα που εμφανίζουν τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού, έκρουσε ο καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη και προειδοποίησε πως αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει άμεσα σε αυστηρό lockdown, «η πανδημία θα κορυφωθεί με τα κρούσματα να ανέρχονται από 6.000-10.000 την ημέρα, πράγμα που θα οδηγήσει σε εξόντωση του ΕΣΥ».

Μιλώντας στο grtimes.gr εξέφρασε την ανησυχία του για το μεταλλαγμένο ιό λέγοντας ότι  «δεν έχουμε δεδομένα για να υπολογίζουμε την πορεία του νοτιοαφρικανικού στελέχους». «Αυτή ακριβώς είναι η επικινδυνότητα των μεταλλαγμένων στελεχών. Το νοτιοαφρικανικό στέλεχος συγκεκριμένα, έχει όλο τον πληθυσμό στη διάθεσή του, καθώς μπορεί να επαναμολύνει όσους έχουν ήδη νοσήσει. Αν προχωρήσουμε σε lockdown, θα έχουμε καταφέρει να δαμάσουμε την πανδημία, διότι αν επιτευχθεί η διασπορά δε θα υπάρξει εύκολα επιστροφή», ξεκαθάρισε ο κ. Σαρηγιάννης.

Ερωτηθείς για την μεγάλη απόκλιση στην πρόβλεψή του, ο καθηγητής, εξήγησε ότι το μαθηματικό μοντέλο το οποίο χρησιμοποιείται, υπολογίζει μία σειρά από αβέβαιους παράγοντες.

«Ο λόγος που λέμε ότι τα κρούσματα θα κυμαίνονται από 6.000 σε 10.000, χωρίς να λέμε με ακρίβεια τον αριθμό, είναι διότι δε γνωρίζουμε τον πραγματικό ρυθμό υπερμετάδοσης του βρετανικού στελέχους. Έχει προκύψει, ότι είναι 56% μεταδοτικότερο, ποσοστό το οποίο αποτελεί ουσιαστικά έναν μέσο όρο. Οι Βρετανοί, είπαν ότι μπορεί να είναι από 35-70% πιο μεταδοτικό»

Και συνέχισε: «Έτσι λοιπόν, βάζω μία σειρά από τιμές στο μαθηματικό μας μοντέλο, απ’ την οποία προκύπτει, ότι σε περίπτωση που το 56% είναι το πραγματικό, τότε θα έχουμε 6.000 κρούσματα ημερησίως στην κορύφωση του νέου κύματος, ενώ αν ισχύει το μέγιστο ποσοστό, δηλαδή το 70%, τότε θα έχουμε 10.000 κρούσματα. Φυσικά, το πιθανότερο σενάριο, είναι τα 6.000 κρούσματα».

Ο καθηγητής εμφανίστηκε ακόμα υπέρμαχος ενός σκληρού lockdown τύπου Μαρτίου για να προλάβουμε τη διασπορά και συχνή αλληλούχιση των τεστ για να εντοπίζονται τα μεταλλαγμένα στελέχη και να γίνεται ορθή διαχείριση της πανδημίας. «Δεν πρέπει να περιμένουμε να δούμε αυτά τα κρούσματα για να δράσουμε. Είμαι τρελός να ζητάω lockdown χωρίς λόγο; Αν συνεχίσουμε με αυτό τον ρυθμό και δούμε την αύξηση όμως, να μην πούμε ότι έγινε ξαφνικά. Τίποτα δεν έγινε ξαφνικά», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.