Κατακόρυφη αύξηση των νέων κρουσμάτων - Σε επιφυλακή για νέα μέτρα η κυβέρνηση

Κατακόρυφη αύξηση των νέων κρουσμάτων - Σε επιφυλακή για νέα μέτρα η κυβέρνηση

Σε επιφυλακή για τη λήψη νέων αυστηρότερων μέτρων με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς σημαντική αύξηση κατέγραψαν την Τρίτη τα νέα κρούσματα κορονοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 1.261 νέες λοιμώξεις, με 652 εξ αυτών να εντοπίζονται στην Αττική.

Την «έκρηξη» των νέων κρουσμάτων προανήγγειλε νωρίτερα την Τρίτη ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και δήλωσε ότι προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό στους ειδικούς. Επιπλέον, αύξηση του ιικού φορτίου στην Αττική κατά 40% «δείχνουν» οι μετρήσεις στα λύματα του Λεκανοπεδίου, ενώ η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών της νόσου ενδέχεται να αυξήσει περαιτέρω την πίεση στο Σύστημα Υγείας.

Υπενθυμίζεται πως από τα Σεπόλια όπου βρέθηκε το πρωί της Τρίτης ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για άλμα κρουσμάτων τα οποία θα μπορούσαν να φτάσουν σήμερα ακόμα και σε τετραψήφιο αριθμό.

«Είναι πολύ πιθανό σήμερα να έχουμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, μιλώντας για ανάγκη αυξημένης επιφυλακής σε συνδυασμό πάντα με την ανοδική τάση νέων διαγνώσεων του μεταλλαγμένου στελέχους.

Tετραψήφια κρούσματα γύρω στις 20 Φεβρουαρίου είχε προβλέψει νωρίτερα ο καθηγητής Ν. Τζανάκης, αύξηση 40% δείχνει το ιικό φορτίο σύμφωνα με τον καθηγητή Ν. Θωμαίδη, ενώ ο Δ. Σαρηγιάννης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να φτάσουμε στα 2.000 κρούσματα ημερησίως στα μέσα Μαρτίου.

Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση ώστε να δικαιολογεί άμεσα μέτρα τύπου σκληρότερου lockdown, τόνισε ότι «σήμερα δεν έχουμε εικόνα για νέο σκληρό lockdown» προσθέτοντας ωστόσο ότι πρόκειται για καθαρά δυναμικό φαινόμενο και η επιβάρυνση στο ΕΣΥ ακόμη δεν είναι μεγάλη. Τα δεδομένα εξετάζονται ημέρα με την ημέρα, είμαστε σε επιφυλακή και σίγουρα δεν ξέρουμε τι θα μας φέρει η επόμενη ημέρα, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι αρχές βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, τα δεδομένα θα εξεταστούν ξανά στα τέλη της εβδομάδας και ουδείς αποκλείει, εφόσον ο βασικός δείκτης, δηλαδή τα κρούσματα, αυξηθεί κατά πολύ από την στιγμή που θα γίνουν και περισσότερα τεστ, να ανακοινωθούν νέα πιο αυστηροποιημένα μέτρα, ακόμα και μέσα στην εβδομάδα.

Εφόσον μάλιστα το επιβάλουν οι συνθήκες, ο υφυπουργός Πολιτικής προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς δεν απέκλεισε την πιθανότητα να υπάρξει ένα γενικό lockdown. «Θα μπει στο τραπέζι εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα μας δυσκολέψουν», είπε μιλώντας χθες στον Αντ1. Στο ερώτημα ποια πρέπει να είναι αυτά τα μέτρα, προκειμένου να αποφύγουμε ξανά ένα σκληρό lockdown, οι ειδικοί (Ν. Τζανάκης) προτείνουν μετακίνηση μια φορά την εβδομάδα για αγορές, απαγόρευση κυκλοφορίας στις 6 το απόγευμα αντί για 9 το βράδυ και συγκεκριμένο αριθμό επιβατών στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Χαρακτηριστική επίσης ένδειξη της σοβαρότητας της κατάστασης για τις αποκαλούμενες «κόκκινες» περιοχές, είναι η χθεσινή αναφορά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ότι φέτος «δεν μπορούμε να συζητούμε για καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Πάτρα» και πως «πρέπει να το ξεχάσουμε και φέτος».

Στο 40% η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής

Ανησυχία προκαλεί και η αύξηση του ιικού φορτίου κατά 40% στα λύματα της Αττικής την προηγούμενη εβδομάδα, όπως ανέφερε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νικόλαος Θωμαΐδης μιλώντας χθες στο Mega.

Όπως ανέφερε, υπάρχει διαχρονικά αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα από την τρίτη και τέταρτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Εξήγησε πως «όταν βλέπουμε αύξηση ιικού φορτίου σε μια κοινότητα αυξάνεται κι η διασπορά αντίστοιχα», αφού η εκτίμηση είναι ότι οι περισσότεροι ήταν ασυμπτωματικοί και αυτό μεταφράζεται σε κρούσματα μετά από 20 με 30 μέρες γιατί εκείνοι συνεχίζουν να μεταδίδουν, ενώ χρειάζονται και 14 μέρες για τους νέους ασθενείς.