Καμία συμμαχία με το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν, λέει ο Γάλλος υπουργός Μπον

Καμία συμμαχία με το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν, λέει ο Γάλλος υπουργός Μπον

Ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον δήλωσε ότι είναι αντίθετος σε οποιαδήποτε συμμαχία με το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, «Εθνική Συσπείρωση» για την ψήφιση νόμων στο κοινοβούλιο, όπου το στρατόπεδο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έχασε την πλειοψηφία του.

«Επιτρέψτε μου να είμαι απολύτως σαφής, δεν μπορεί να υπάρξει καμία συμμαχία, έστω και περιστασιακή, με την 'Εθνική Συσπείρωση'. Δεν έχουμε κοινές ιδέες με την Εθνική Συσπείρωση», δήλωσε στο ραδιόφωνο Europe 1, σύμφωνα με το Reuters.

«Όχι» σε συνασπισμό, όπως στη Γερμανία

Από την πλευρά τους, οι αντίπαλοι του Μακρόν διαμηνύουν ότι είναι καιρός ο Γάλλος πρόεδρος να μάθει να ακούει τους άλλους, καθώς και ότι η υποστήριξη θα είχε κόστος, ενώ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη διεργασίες για τυχόν συμμαχίες που θα σώσουν τη χώρα από την οικονομική παράλυση.

Ο Κριστιάν Ζακόμπ, ηγέτης των συντηρητικών Les Republicains, ανέφερε ότι ο Μακρόν ήταν «αλαζονικός» κατά την πρώτη του θητεία. «Δεν πρόκειται να προδώσουμε αυτούς που έδειξαν πίστη σε εμάς. Όσοι μας ψήφισαν δεν το έπραξαν ώστε να μπούμε με λίγη σκέψη σε έναν παλιό συνασπισμό», είπε ο Ζακόμπ στους δημοσιογράφους μετά από την ωριαία συνάντηση με τον Μακρόν, χθες Τρίτη.

Οι Les Republicains παρέχουν το πιο προφανές στήριγμα για τον Μακρόν. Η οικονομική πλατφόρμα των συντηρητικών είναι σε μεγάλο βαθμό συμβατή με εκείνη του Μακρόν, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων του να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης κατά τρία χρόνια στα 65.

Ωστόσο, οι συντηρητικοί έχουν μέχρι στιγμής αποκλείσει επίσημη συμφωνία μεγάλου συνασπισμού γερμανικού τύπου.

Φορ: Υγιές να διαπραγματεύεται

Ο Ολιβιέ Φορ, ηγέτης του Σοσιαλιστικού κόμματος, ο οποίος προσχώρησε στο αριστερό μπλοκ Nupes πριν τις εκλογές, ανέφερε ότι το κόμμα του θα μπορούσε να υποστηρίξει ορισμένες προτάσεις πολιτικής - αλλά μόνο αν ο Μακρόν λάβει υπόψη τις ιδέες τους.

«Από εδώ και στο εξής...αναγκάζεται να αποδεχτεί μεγαλύτερο ρόλο για το κοινοβούλιο... και είναι μάλλον υγιές να λογοδοτεί, να διαπραγματεύεται, να αναζητά σημεία συμφωνίας», δήλωσε ο Φορ για τον Μακρόν.