Επισπεύδεται η ολοκλήρωση του φράχτη στον Έβρο

Επισπεύδεται η ολοκλήρωση του φράχτη στον Έβρο

Λήξαν θα μπορούσε να θεωρηθεί το μέτωπο που άνοιξε στο... εσωτερικό με αφορμή το περιστατικό στον Έβρο καθώς μετά την ενημέρωση της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής από τους αρμόδιους υπουργούς Ν. Παναγιωτόπουλο και Ν. Δένδια αλλά και μετά την συνέντευξη του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε «κατοχή» ελληνικού εδάφους και ότι ο φράκτης παρά τις ενστάσεις της Τουρκίας θα κατασκευασθεί κανονικά. Η σοβαρή δοκιμασία όμως είναι τώρα η συνέχιση κατασκευής του φράκτη, παρά τις αντιρρήσεις που κάθε άλλο παρά για τυπικούς λόγους ήγειρε η Τουρκία στην προσπάθεια της να ακυρώσει το έργο αυτό.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στην προχθεσινή συνέντευξη του στο Star αποκάλυψε και το πως θα γίνει η κατασκευή του φράκτη καθώς δήλωσε ότι για την επίσπευση της διαδικασίας θα τοποθετηθεί εντός ελληνικού εδάφους.

«Τον κάνουμε, για να σας το εξηγήσω και τεχνικά, λίγο εντός του ελληνικού εδάφους, όπως έγινε ακριβώς και με το φράχτη στις Καστανιές, για να μην υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία για το που μπαίνει ο φράχτης, χωρίς να σημαίνει ότι απεμπολούμε, προσοχή, το έδαφος που μεσολαβεί μεταξύ του φράχτη και της συνοριακής γραμμής. Απλά, για να μπορούμε να κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Το γεγονός ότι ο φράκτης δεν έχει ρόλο οριοθέτησης και σήμανσης της συνοριακής γραμμής αλλά η κατασκευή του εξυπηρετεί λόγους ασφαλείας, δίνει την δυνατότητα στην ελληνική πλευρά να επιλέξει που θα τον τοποθετήσει, ακόμη και σε μικρή απόσταση όπου αυτό είναι αναγκαίο δυτικά της συνοριακής γραμμής, ώστε να εξυπηρετούνται και επιχειρησιακές ανάγκες αλλά και να αποφευχθούν προσπάθειες της Τουρκίας να προκαλέσει κωλυσιεργία με την πρόσκληση για συνεδρίαση μικτών επιτροπών για ακριβή αποτύπωση των συντεταγμένων της οριογραμμής.

Εφόσον ολοκληρωθούν οι εργασίες για την κατασκευή του φράκτη και εάν για άλλους πρακτικούς λόγους απαιτείται τότε θα μπορούσε να γίνει συνάντηση των Επιτροπών για την αποτύπωση των συντεταγμένων επί του εδάφους, βάσει του χάρτη του 1926.

ΦΡΑΧΤΗΣ

Πάντως υπό το βάρος και του συγκεκριμένου περιστατικού και της ανακοίνωσης του τουρκικού ΥΠΕΞ, θα πρέπει να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή για την χάραξη της διαδρομής που θα ακολουθήσει ο φράκτης και εάν θα επιλεγεί να παρακαμφθούν σημεία στα οποία εγείρει εντάσεις η Τουρκική πλευρά, ώστε να μην ερμηνευθεί μια τέτοια κίνηση ως αποδοχή των τουρκικών αμφισβητήσεων...

Τι ειπώθηκε στην συνεδρίαση της Επιτροπής

Στην διάρκεια της συνεδρίασης που έγινε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δόθηκε αναλυτική ενημέρωση και από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων με φωτογραφικό και άλλο υλικό ώστε να διαμορφωθεί σαφής εικόνα από τα κόμματα για το τι ακριβώς συνέβη στον Έβρο.

Οι Υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών δήλωσαν κατηγορηματικά ότι:

- τα σύνορα είναι σαφώς οριοθετημένα και δεν αλλάζουν ούτε μετακινούνται και δεν ακολουθούν την μετακίνηση της κοίτης του Έβρου.

- αποδοκίμασαν τις δηλώσεις και στελεχών της αντιπολίτευσης που υιοθέτησαν την φημολογία περι «κατάληψης ελληνικών εδαφών» από Τούρκους στρατιώτες ενώ ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι το περιστατικό δεν αφορούσε καν την περιοχή Μελισσοκομείου όπως γράφτηκε και σε ξένα ΜΜΕ αλλά το προγεφύρωμα στις Φέρες (τμήμα ελληνικού εδάφους που βρίσκεται ανατολικά του Έβρου).

Στις περιοχές αυτές υπάρχει συνήθως πυκνή βλάστηση καλύπτονται από νερό τον χειμώνα και όπως είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος «Η δυσκολία της επακριβούς σημάνσεώς του καθιστά το θέμα αυτό ένα τεχνικό ζήτημα». Ο υπουργός άμυνας μάλιστα παρουσίασε την επίσημη εκδοχή για το περιστατικό: «…Ο Ελληνικός Στρατός είχε προβεί σε αποψίλωση τμημάτων κατάφυτου εδάφους, προκειμένου να προχωρήσει ακριβώς σε αυτή τη σήμανση. Όταν αυτό κατέστη αντιληπτό ήρθαν στο σημείο κάποιοι Τούρκοι Στρατιώτες και Αστυνομικοί. Παρέμειναν στο όριο του τουρκικού εδάφους, κατασκήνωσαν για μερικές ημέρες, άναψαν φωτιές μέσα στα δασωμένα τμήματα μέσα στο τουρκικό έδαφος.

Απέναντί τους υπήρχαν, καθ’ όλη αυτή τη διάρκεια της παρουσίας τους, στοιχεία του Στρατού Ξηράς, Στρατιώτες μας. Ουδέποτε κατελήφθη λοιπόν ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις». Ο κ. Δένδιας στην εισήγηση του πρόσθεσε ότι «σε συνέχεια κινητικότητας της τουρκικής πλευράς σε σημείο που είχαν γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες από πλευράς μας, επιδώσαμε νεώτερη ρηματική διακοίνωση στον εδώ Τούρκο πρέσβη, ενώ τουρκική ανακοίνωση ισχυρίζεται την επομένη μέρα ανακριβώς ότι εμείς παραβιάσαμε τα χερσαία σύνορα της Τουρκίας».

Ο Υπουργός εξωτερικών ήταν και πάλι επικριτικός προς την Αντιπολίτευση καθώς όπως είπε χρειάζεται μεγαλύτερη ευαισθησία ενώ χαρακτήρισε αδιανόητο να υιοθετούνται και να αναπαράγονται ισχυρισμοί για δήθεν κατάληψη ελληνικού εδάφους.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος διέψευσε και ο ίδιος «ρητά, κατηγορηματικά και ξεκάθαρα» τα δημοσιεύματα περί εισβολής και κατοχής ελληνικών εδαφών στον Έβρο και εξήγησε ότι «είναι άλλο ζήτημα η παραβίαση των συνόρων κι άλλο η διευθέτηση ενός τεχνικού ζητήματος μεταξύ της χώρας μας και της Τουρκίας σε περιπτώσεις που προκύπτουν χερσαίες διαφοροποιήσεις από την αλλαγή της κοίτης του Έβρου ποταμού, παραδείγματος χάρη λόγω πλημμυρών, που ως γνωστόν συμβαίνουν κατά κόρον σχεδόν κάθε χρόνο στην περιοχή» και πρόσθεσε ότι αυτά τα ζητήματα «επιλύοντο, επιλύονται και θα επιλύονται προφανώς και στο μέλλον μέσω εξειδικευμένων επιτροπών εμπειρογνωμόνων, πρακτική που ακολουθείται μέχρι σήμερα από το 1926, όταν δηλαδή ορίστηκε ως σύνορο μεταξύ των δύο χωρών, στο μεγαλύτερο μέρος των κοινών συνόρων, η τότε κοίτη του Έβρου ποταμού και μάλιστα στο βαθύτερο σημείο της».

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ πάντως ο πρώην υπουργός εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος συμφώνησε ότι απέναντι στην κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας πρέπει να στέλνουμε μηνύματα αποφασιστικότητας, ώστε ενωμένοι να ματαιώσουμε τις απειλές αυτές» αλλά δεν έδειξε να πείθεται για την μη είσοδο Τούρκων στρατιωτών σε ελληνικό έδαφος, επιμένοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα υπήρχε λόγος για την επίδοση του δεύτερου ελληνικού διαβήματος στην Τουρκία( το περιεχόμενο του οποίου έχει διαβάθμιση Απορρήτου).

Διευκρίνισε πάντως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν μίλησε για μόνιμη κατάληψη εδάφους.. Και τέλος έθεσε το ερώτημα εάν μετά την δήλωση του πρωθυπουργού ο φράκτης θα κατασκευασθεί κανονικά στην περιοχή που είχε προγραμματισθεί και για την οποία υπήρξαν οι αντιδράσεις από την Τουρκία.

Διαβάστε ακόμα:

Έβρος: Ενισχύονται οι δυνάμεις στη μεθόριο με 400 αστυνομικούς

Ν. Παναγιωτόπουλος: Υπάρχουν ενδείξεις ότι θα ενταθεί η πίεση στα σύνορά μας από την Τουρκία