Κακοκαιρία «Ελπίς»: Χιόνια και πολικές θερμοκρασίες - Ποιες περιοχές θα πλήξει

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Χιόνια και πολικές θερμοκρασίες - Ποιες περιοχές θα πλήξει

Εν αναμονή της κακοκαιρίας με την ονομασία «Ελπίς», που φέρνει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια βρίσκεται η χώρα. Το πρώτο καιρικό σύστημα θα μας επηρεάσει από το Σάββατο και το δεύτερο, που θα είναι και πιο ισχυρό, από τη Δευτέρα 

Πιο συγκεκριμένα, η επέκταση ενός πεδίου υψηλών ατμοσφαιρικών πιέσεων πάνω από την Δυτική Ευρώπη και η παράλληλη πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης πάνω από την Ανατολική Ευρώπη θα έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση βορειοδυτικών ανέμων που θα επιτρέψουν την μεταφορά πολύ ψυχρών και ξηρών αερίων μαζών προς την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. 

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η κίνηση των αερίων μαζών για τις επόμενες 5 ημέρες πάνω από την Ευρώπη σε ύψος ~1500 μέτρων από την επιφάνεια της γης. Όπως διακρίνεται και από το βίντεο η ψυχρή εισβολή αρχίζει να επηρεάζει τη χώρα μας από το απόγευμα της Παρασκευής 21/01 από τα βόρεια και αναμένεται να επεκταθεί στα νότια έως και το τέλος του Σαββάτου 22/01, καθώς ένα ψυχρό μέτωπο αναμένεται να έχει σαρώσει όλη τη χώρα.

Τα φαινόμενα από το απόγευμα στα δυτικά θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και βαθμιαία στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ. Στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα μέχρι το μεσημέρι θα πνέουν δυτικοί 5 με 7 μποφόρ.